Wapniowy preparat organiczno-mineralny oraz sposób wytwarzania wapniowego preparatu organiczno-mineralnego
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Wapniowy preparat organiczno-mineralny oraz sposób wytwarzania wapniowego preparatu organiczno-mineralnego |
Autorzy |
prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański, dr hab. Sebastian Opaliński, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, Fabiola Bubel, Piotr Bykowski, Katarzyna Chojnacka |
Rok zakończenia |
2018 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Wapniowy preparat organiczno-mineralny, wytworzony jest z twardych produktów ubocznych przetwórstwa ryb, zwłaszcza z kręgosłupów, zawiera od 80 do 99,9% suchej masy, w tym od 1 do 40% białka, od 0,1 do 7% tłuszczu, od 30 do 95% popiołu, sumarycznie od 1 do 15% włókna i bezazotowych substancji wyciągowych, przy czym w preparacie znajduje się od 100 do 320 g wapnia elementarnego na 1000 g preparatu i od 70 do 200 g fosforu elementarnego 1000 g preparatu. Przedmiotem wynalazku jest też sposób otrzymywania organiczno-mineralnego wapniowego preparatu z kości ryb, na drodze ich chemicznej obróbki. |
Wnioski dla praktyki |
PL230792, numer zgłoszenia P.403123, data zgłoszenia 13.03.2013 |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie