Sposób otrzymywania erytrytolu
| Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
| Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania erytrytolu |
| Autorzy |
dr Adam Dobrowolski, dr hab. Aleksandra Mirończuk, prof. dr hab. Waldemar Rymowicz |
| Rok zakończenia |
2018 |
| Słowa kluczowe |
|
| Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania erytrytolu. Wynalazek dotyczy dwustopniowego prowadzenia procesu biosyntezy erytrytolu przez drożdże Yarrowia lipolytica o genotypie Suc+, w pożywkach zawierających w swoim składzie melasę oraz dodatkowo glicerol, w bardzo niskim pH. |
| Wnioski dla praktyki |
PL230446, numer zgłoszenia P.412364, data zgłoszenia 18.05.2015 |
| Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie