Hydroksylaktony 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on oraz 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób otrzymywania hydroksylaktonów
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Hydroksylaktony 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on oraz 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób otrzymywania hydroksylaktonów |
Autorzy |
dr hab. Małgorzata Grabarczyk, dr hab. Wanda Mączka, dr hab. Katarzyna Wińska, dr hab. Barbara Żarowska |
Rok zakończenia |
2018 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy hydroksylaktonów 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on oraz 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on, o wzorze 2 i 3 oraz sposobu ich otrzymywania za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba Penicillium vermiculatum AM30. Związek 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on wykazuje aktywność antymikrobiologiczną polegającą na hamowaniu wzrostu mikroorganizmów: bakterii: Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis B5, Pseudomonas fluorescens W1 oraz grzybów strzępkowych Fusarium linii A3, zaś związek 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on wykazuje aktywność antymikrobiologiczną polegającą na hamowaniu wzrostu mikroorganizmów: bakterii: Bacillus subtilis B5, Pseudomonas fluorescens W1 oraz grzybów strzępkowych Fusarium linii A3. Związki te mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do ochrony produktów żywnościowych. |
Wnioski dla praktyki |
PL229561, numer zgłoszenia P.416426, data zgłoszenia 08.03.2016 |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie