BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Hydroksylaktony 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on oraz 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób otrzymywania hydroksylaktonów

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Hydroksylaktony 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on oraz 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób otrzymywania hydroksylaktonów
Autorzy dr hab. Małgorzata Grabarczyk, dr hab. Wanda Mączka, dr hab. Katarzyna Wińska, dr hab. Barbara Żarowska
Rok zakończenia 2018
Słowa kluczowe
Wyniki badań Wynalazek dotyczy hydroksylaktonów 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on oraz 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on, o wzorze 2 i 3 oraz sposobu ich otrzymywania za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba Penicillium vermiculatum AM30. Związek 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on wykazuje aktywność antymikrobiologiczną polegającą na hamowaniu wzrostu mikroorganizmów: bakterii: Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis B5, Pseudomonas fluorescens W1 oraz grzybów strzępkowych Fusarium linii A3, zaś związek 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on wykazuje aktywność antymikrobiologiczną polegającą na hamowaniu wzrostu mikroorganizmów: bakterii: Bacillus subtilis B5, Pseudomonas fluorescens W1 oraz grzybów strzępkowych Fusarium linii A3. Związki te mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do ochrony produktów żywnościowych.
Wnioski dla praktyki PL229561, numer zgłoszenia P.416426, data zgłoszenia 08.03.2016
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5726 w tym dzisiaj: 7 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.135 sek