BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Hydroksylakton 9-hydroksy-2,4,4-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób otrzymywania hydroksylaktonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Hydroksylakton 9-hydroksy-2,4,4-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób otrzymywania hydroksylaktonu
Autorzy dr hab. Małgorzata Grabarczyk, dr hab. Wanda Mączka, dr hab. Katarzyna Wińska, dr hab. Barbara Żarowska
Rok zakończenia 2018
Słowa kluczowe
Wyniki badań Wynalazek dotyczy nowego hydroksylaktonu 9-hydroxy-2,4,4-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on, o wzorze 2, oraz sposobu jego otrzymywania na drodze transformacji mikrobiologicznej 2,4,4-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]non-2-en-8-on, o wzorze 1, za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba Penicillium vermiculatum AM30. Związek ten wykazuje aktywność antymikrobiologiczną polegającą na hamowaniu wzrostu mikroorganizmów: bakterii: Bacillus subtilis B5, Pseudomonas fluorescens W1 oraz grzybów strzępkowych Fusarium linii A3 i może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do ochrony produktów żywnościowych.
Wnioski dla praktyki PL229560, numer zgłoszenia P.416425, data zgłoszenia 08.03.2016
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4006 w tym dzisiaj: 97 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.222 sek