Hydroksylakton 9-hydroksy-2,4,4-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób otrzymywania hydroksylaktonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Hydroksylakton 9-hydroksy-2,4,4-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób otrzymywania hydroksylaktonu |
Autorzy |
dr hab. Małgorzata Grabarczyk, dr hab. Wanda Mączka, dr hab. Katarzyna Wińska, dr hab. Barbara Żarowska |
Rok zakończenia |
2018 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy nowego hydroksylaktonu 9-hydroxy-2,4,4-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on, o wzorze 2, oraz sposobu jego otrzymywania na drodze transformacji mikrobiologicznej 2,4,4-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]non-2-en-8-on, o wzorze 1, za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba Penicillium vermiculatum AM30. Związek ten wykazuje aktywność antymikrobiologiczną polegającą na hamowaniu wzrostu mikroorganizmów: bakterii: Bacillus subtilis B5, Pseudomonas fluorescens W1 oraz grzybów strzępkowych Fusarium linii A3 i może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do ochrony produktów żywnościowych. |
Wnioski dla praktyki |
PL229560, numer zgłoszenia P.416425, data zgłoszenia 08.03.2016 |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie