Sposób otrzymywania etanolu z odpadów piekarniczych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania etanolu z odpadów piekarniczych |
Autorzy |
dr hab. Józef Błażewicz, prof. dr hab. Ewelina Dziuba, prof. dr hab. Joanna Kawa-Rygielska, dr Witold Dariusz Pietrzak |
Rok zakończenia |
2017 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Metoda produkcji etanolu z odpadów przemysłu piekarskiego polega na tym, że proces fermentacji prowadzony jest z dodatkiem preparatu enzymatycznego hydrolizującego skrobię nieskleikowaną, enzymu proteolitycznego i drożdży gorzelniczych. Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle gorzelniczym do produkcji etanolu na cele spożywcze lub techniczne, przemyśle paliwowym do produkcji bioetanolu oraz w przemyśle piekarskim jako metoda zagospodarowania odpadów produkcyjnych i zwrotów niesprzedanego produktu. |
Wnioski dla praktyki |
PL228488,
numer zgłoszenia P.407814, data zgłoszenia 07.04.2014 |
Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie