BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania etanolu z odpadów piekarniczych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania etanolu z odpadów piekarniczych
Autorzy dr hab. Józef Błażewicz, prof. dr hab. Ewelina Dziuba, prof. dr hab. Joanna Kawa-Rygielska, dr Witold Dariusz Pietrzak
Rok zakończenia 2017
Słowa kluczowe
Wyniki badań Metoda produkcji etanolu z odpadów przemysłu piekarskiego polega na tym, że proces fermentacji prowadzony jest z dodatkiem preparatu enzymatycznego hydrolizującego skrobię nieskleikowaną, enzymu proteolitycznego i drożdży gorzelniczych. Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle gorzelniczym do produkcji etanolu na cele spożywcze lub techniczne, przemyśle paliwowym do produkcji bioetanolu oraz w przemyśle piekarskim jako metoda zagospodarowania odpadów produkcyjnych i zwrotów niesprzedanego produktu.
Wnioski dla praktyki PL228488, numer zgłoszenia P.407814, data zgłoszenia 07.04.2014
Obszary zastosowań wyników badań biotechnologia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5638 w tym dzisiaj: 22 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.654 sek