2'-O-β-D-glukopiranozylo-1'',2'',α, β-tetrahydroksantohumol C i sposób jego otrzymywania
| Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
| Tytuł pracy |
2'-O-β-D-glukopiranozylo-1'',2'',α, β-tetrahydroksantohumol C i sposób jego otrzymywania |
| Autorzy |
prof. dr hab. Ewa Huszcza, dr Jarosław Popłoński, dr Sandra Agnieszka Sordon, Monika Siepka |
| Rok zakończenia |
2016 |
| Słowa kluczowe |
|
| Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest 2’-O--D-glukopiranozylo-1”,2”,,-tetrahydroksantohumol C,o wzorze 2, przedstawionym na rysunku oraz sposób jego otrzymywania. Nazwa tego nowego związ-ku wg IUPAC to 1-(5-O--D-glukopiranozylo-7-metoksy-2,2-dimetylochroman-6-yl)-3-(4-hydroksyf-enylo)-propan-1-on.Związek ten jest biologicznie czynny, o właściwościach antyproliferacyjnych. Może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym |
| Wnioski dla praktyki |
PL226315, numer zgłoszenia P.409617, data zgłoszenia 29.09.2014 |
| Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie