5,7,4’-Tripropoksynaringenina i sposób otrzymywania 5,7,4’-tripropoksynaringeniny
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
5,7,4’-Tripropoksynaringenina i sposób otrzymywania 5,7,4’-tripropoksynaringeniny |
Autorzy |
prof. dr hab. Mirosław Anioł, dr Joanna Kozłowska |
Rok zakończenia |
2019 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Wynalazek polega na tym, że do substratu, którym jest naringenina o wzorze 1 dodaje się węglan potasu K2CO3 oraz 1-jodopropan w stosunku molowym co najmniej 1:6:36 oraz minimalną ilość rozpuszczalnika organicznego, co stanowi mieszaninę reakcyjną, którą zabezpiecza się przed dostępem światła i pozostawia w temperaturze od 20ºC do 28ºC na okres od 18 do 24 godzin przy ciągłym mieszaniu, po czym dodaje się 1 M kwasu solnego HCl do osiągnięcia pH bliskiego 7, a następnie prowadzi się ekstrakcję rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą, osusza bezwodnym siarczanem magnezu i/lub bezwodnym siarczanem sodu, a rozpuszczalnik odparowuje się, następnie otrzymany ekstrakt oczyszcza się na kolumnie chromatograficznej. |
Wnioski dla praktyki |
PL233278, Numer zgłoszenia P.422925, data zgłoszenia 21.09.2017 |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie