BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

5,7,4’-Tripropoksynaringenina i sposób otrzymywania 5,7,4’-tripropoksynaringeniny

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy 5,7,4’-Tripropoksynaringenina i sposób otrzymywania 5,7,4’-tripropoksynaringeniny
Autorzy prof. dr hab. Mirosław Anioł, dr Joanna Kozłowska
Rok zakończenia 2019
Słowa kluczowe
Wyniki badań Wynalazek polega na tym, że do substratu, którym jest naringenina o wzorze 1 dodaje się węglan potasu K2CO3 oraz 1-jodopropan w stosunku molowym co najmniej 1:6:36 oraz minimalną ilość rozpuszczalnika organicznego, co stanowi mieszaninę reakcyjną, którą zabezpiecza się przed dostępem światła i pozostawia w temperaturze od 20ºC do 28ºC na okres od 18 do 24 godzin przy ciągłym mieszaniu, po czym dodaje się 1 M kwasu solnego HCl do osiągnięcia pH bliskiego 7, a następnie prowadzi się ekstrakcję rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą, osusza bezwodnym siarczanem magnezu i/lub bezwodnym siarczanem sodu, a rozpuszczalnik odparowuje się, następnie otrzymany ekstrakt oczyszcza się na kolumnie chromatograficznej.
Wnioski dla praktyki PL233278, Numer zgłoszenia P.422925, data zgłoszenia 21.09.2017
Obszary zastosowań wyników badań chemia, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5688 w tym dzisiaj: 72 aktualnie on-line: 5 stronę utworzono w ciągu: 0.734 sek