Wpływ nawodnień ściekami z drożdżowni na wybrane właściwości gleby i czystość wód
Nazwa wydziału |
Wydział Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji |
Tytuł pracy |
Wpływ nawodnień ściekami z drożdżowni na wybrane właściwości gleby i czystość wód |
Autorzy |
dr inż. Adam Paruch |
Rok zakończenia |
2000 |
Słowa kluczowe |
nawodnienia, iksig, drożdżownie |
Wyniki badań |
Wyniki badań i analiz statystycznych wskazują, że nawadnianie pól ściekami nie stwarza zagrożenia nadmiernej akumulacji składników ściekowych w glebach i wodach. Jedynym wyjątkiem są podwyższone zawartości potasu w wodach gruntowych z terenu obiektu badawczego, w stosunku do wód gruntowych spoza obiektu. |
Wnioski dla praktyki |
Przy prawidłowym przebiegu nawodnień ściekami, gleby nie wykazują chemicznej, czy fizycznej degradacji i mogą nadal, efektywnie spełniać rolę naturalnej biologicznej oczyszczalni ścieków. Uzyskane wyniki określają skuteczność oczyszczania ścieków z drożdżowni, w praktyce, przy rolniczym wykorzystaniu tych ścieków. Rezultaty pracy badawczej mogą stanowić podstawę do ustalenia zasad prawidłowego oczyszczania ścieków z przemysłu spirytusowo?drożdżowego w środowisku glebowo?roślinnym, a także dostosowania tych zasad do wymagań i postanowień prawnych w zakresie ochrony środowiska. |
Obszary zastosowań wyników badań |
gospodarka wodna |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie