Izoprenoidowe związki zapachowe
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Izoprenoidowe związki zapachowe |
Autorzy |
mgr inż. Katarzyna Kowalska, mgr Maja Szmigiel-Pieczewska, dr inż. Antoni Szumny, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk |
Rok zakończenia |
2000 |
Słowa kluczowe |
noz, izoprenoidowe |
Wyniki badań |
W trakcie realizacji tego tematu otrzymano całą serię związków o strukturze izoprenoidowej, charakteryzujących się interesującymi właściwościami zapachowymi. Są to głównie estry alkilowe ?,?-nienasyconych kwas?w karboksylowych oraz otrzymane z nich po??czenia z ugrupowaniem laktonowym. Metody otrzymywania tych związków strzeżone są patentami. |
Wnioski dla praktyki |
Uzyskane preparaty mogą być zastosowane jako dodatki do esencji zapachowych stosowanych w produkcji żywności oraz jako składniki kompozycji zapachowych na użytek przemysłu perfumeryjnego. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie