BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Izoprenoidowe związki zapachowe

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Izoprenoidowe związki zapachowe
Autorzy mgr inż. Katarzyna Kowalska, mgr Maja Szmigiel-Pieczewska, dr inż. Antoni Szumny, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia 2000
Słowa kluczowe noz, izoprenoidowe
Wyniki badań W trakcie realizacji tego tematu otrzymano całą serię związków o strukturze izoprenoidowej, charakteryzujących się interesującymi właściwościami zapachowymi. Są to głównie estry alkilowe ?,?-nienasyconych kwas?w karboksylowych oraz otrzymane z nich po??czenia z ugrupowaniem laktonowym. Metody otrzymywania tych związków strzeżone są patentami.
Wnioski dla praktyki Uzyskane preparaty mogą być zastosowane jako dodatki do esencji zapachowych stosowanych w produkcji żywności oraz jako składniki kompozycji zapachowych na użytek przemysłu perfumeryjnego.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5564 w tym dzisiaj: 43 aktualnie on-line: 4 stronę utworzono w ciągu: 0.874 sek