Suszenie białka ziemniaczanego na paszę w złożu fontannowym
| Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
| Tytuł pracy |
Suszenie białka ziemniaczanego na paszę w złożu fontannowym |
| Autorzy |
prof. dr hab. inż. Stanisław Peroń, dr hab. inż. Anna Pęksa, mgr inż. Wojciech Rybikowski |
| Rok zakończenia |
2000 |
| Słowa kluczowe |
złoże, ziemniaczane, białko, p-t, fontannowe, suszenie |
| Wyniki badań |
Określono dynamikę zmian wysokości warstwy białka w trakcie suszenia wynikająca ze skurczu suszarniczego, oraz ścierania się cząstek surowca. Otrzymany susz białka był dobrej jakości. |
| Wnioski dla praktyki |
Doświadczenie sugeruje, że suszenie w złożu fontannowym białka ziemniaczanego może być oszczędniejsze w porównaniu z dotychczasowym suszeniem pneumatycznym. |
| Obszary zastosowań wyników badań |
rolnictwo i leśnictwo, żywność |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie