Suszenie białka ziemniaczanego na paszę w złożu fontannowym
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Suszenie białka ziemniaczanego na paszę w złożu fontannowym |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Stanisław Peroń, dr hab. inż. Anna Pęksa, mgr inż. Wojciech Rybikowski |
Rok zakończenia |
2000 |
Słowa kluczowe |
złoże, ziemniaczane, białko, p-t, fontannowe, suszenie |
Wyniki badań |
Określono dynamikę zmian wysokości warstwy białka w trakcie suszenia wynikająca ze skurczu suszarniczego, oraz ścierania się cząstek surowca. Otrzymany susz białka był dobrej jakości. |
Wnioski dla praktyki |
Doświadczenie sugeruje, że suszenie w złożu fontannowym białka ziemniaczanego może być oszczędniejsze w porównaniu z dotychczasowym suszeniem pneumatycznym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
rolnictwo i leśnictwo, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie