Cechy jakościowe brzeczki słodowej wysuszonej metodą rozpyłową
| Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
| Tytuł pracy |
Cechy jakościowe brzeczki słodowej wysuszonej metodą rozpyłową |
| Autorzy |
prof. dr hab. inż. Stanisław Peroń, prof. dr hab. Eugeniusz Kamiński, dr inż. Adam Figiel, dr inż. Bogdan Stępień, dr hab. inż. Józef Błażewicz |
| Rok zakończenia |
2000 |
| Słowa kluczowe |
słodowa, brzeczka, p-t, suszenie |
| Wyniki badań |
Na podstawie przeprowadzonych analiz chemicznych surowca i wysuszonego produktu nie stwierdzono zasadniczych różnic w zawartości glukozy, fruktozy, maltozy i maltotriozy, a także związków azotowych. Wyznaczona charakterystyka zmian lepkości surowca od zawartości suchej masy i od temperatury jest obecnie wykorzystywana w doborze optymalnych parametrów suszenia. Parametry te odnoszone są do surowca o zróżnicowanym składzie chemicznym wynikającym z przeciętnych warunków produkcji brzeczek słodowych. Brana jest pod uwagę możliwość zmian wartości ustalonych parametrów suszenia dla rozszerzenia spektrum składu chemicznego surowca do granic gwarantujących uzyskanie produktu o wymaganej jakości. Dobre rezultaty dało wprowadzenie ziarna niesłodowanego i preparatów enzymatycznych. Prowadzone są prace nad modelem matematycznym opisującym procesy wymiany ciepła i masy w trakcie suszenia. |
| Wnioski dla praktyki |
Wyniki badań zarówno warunków suszenia brzeczek słodowych jak i cech produktu finalnego pozwolą na:
wyznaczenie parametrów procesu suszenia umożliwiających zachowanie najistotniejszych właściwości fizycznych i chemicznych; poznanie przemian zachodzących w suszonym surowcu pozwalające na prognozowanie jakości suszu co umożliwi standaryzację produktu; zwiększenie atrakcyjności ekstraktu związane z łatwością otrzymania jednorodnych mieszanin z innymi półproduktami, mniejszym zagrożeniem mikrobiologicznym, obniżeniem kosztów transportu, możliwością przechowywania bez urządzeń chłodniczych i środków konserwujących; sformułowanie zaleceń dotyczących wytwarzania półproduktu (brzeczki słodowe) o wymaganej jakości.
|
| Obszary zastosowań wyników badań |
rolnictwo i leśnictwo, żywność |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie