BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Cechy jakościowe brzeczki słodowej wysuszonej metodą rozpyłową

Nazwa wydziału Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Tytuł pracy Cechy jakościowe brzeczki słodowej wysuszonej metodą rozpyłową
Autorzy prof. dr hab. inż. Stanisław Peroń, prof. dr hab. Eugeniusz Kamiński, dr inż. Adam Figiel, dr inż. Bogdan Stępień, dr hab. inż. Józef Błażewicz
Rok zakończenia 2000
Słowa kluczowe słodowa, brzeczka, p-t, suszenie
Wyniki badań Na podstawie przeprowadzonych analiz chemicznych surowca i wysuszonego produktu nie stwierdzono zasadniczych różnic w zawartości glukozy, fruktozy, maltozy i maltotriozy, a także związków azotowych. Wyznaczona charakterystyka zmian lepkości surowca od zawartości suchej masy i od temperatury jest obecnie wykorzystywana w doborze optymalnych parametrów suszenia. Parametry te odnoszone są do surowca o zróżnicowanym składzie chemicznym wynikającym z przeciętnych warunków produkcji brzeczek słodowych. Brana jest pod uwagę możliwość zmian wartości ustalonych parametrów suszenia dla rozszerzenia spektrum składu chemicznego surowca do granic gwarantujących uzyskanie produktu o wymaganej jakości. Dobre rezultaty dało wprowadzenie ziarna niesłodowanego i preparatów enzymatycznych. Prowadzone są prace nad modelem matematycznym opisującym procesy wymiany ciepła i masy w trakcie suszenia.
Wnioski dla praktyki Wyniki badań zarówno warunków suszenia brzeczek słodowych jak i cech produktu finalnego pozwolą na: wyznaczenie parametrów procesu suszenia umożliwiających zachowanie najistotniejszych właściwości fizycznych i chemicznych; poznanie przemian zachodzących w suszonym surowcu pozwalające na prognozowanie jakości suszu co umożliwi standaryzację produktu; zwiększenie atrakcyjności ekstraktu związane z łatwością otrzymania jednorodnych mieszanin z innymi półproduktami, mniejszym zagrożeniem mikrobiologicznym, obniżeniem kosztów transportu, możliwością przechowywania bez urządzeń chłodniczych i środków konserwujących; sformułowanie zaleceń dotyczących wytwarzania półproduktu (brzeczki słodowe) o wymaganej jakości.
Obszary zastosowań wyników badań rolnictwo i leśnictwo, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5338 w tym dzisiaj: 61 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.306 sek