BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Znaczenie produkcyjne gorczycy białej i nawożenia azotowego w uprawie buraka cukrowego

Nazwa wydziału Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Tytuł pracy Znaczenie produkcyjne gorczycy białej i nawożenia azotowego w uprawie buraka cukrowego
Autorzy prof. dr hab. inż. Lesław Zimny, dr inż. Dariusz Malak, dr inż. Roman Śniady
Rok zakończenia 2000
Słowa kluczowe azotowe, nawożenie, gorczyca, p-t, cukrowy, burak
Wyniki badań Uzyskane plony korzeni, liści i biomasy buraków uprawianych na gorczycy były nieznacznie wyższe w porównaniu z obiektem obornikowym. Najwyższe plony korzeni (13,4 t s.m./ha) uzyskano na poletkach po przyoraniu gorczycy i zastosowaniu 140 kg/ha azotu.
Wnioski dla praktyki Korzystnym rozwiązaniem wydaje się wykorzystanie międzyplonu ścierniskowego. Okazało się, że gorczyca biała mątwikobójcza uprawiana w międzyplonie ścierniskowym na przyoranie (25 t/ha zielonej masy) z dodatkiem słomy przedplonowej (5 t/ha) może w pełni zastąpić obornik (30 t/ha) tradycyjnie stosowany pod buraki cukrowe.
Obszary zastosowań wyników badań rolnictwo i leśnictwo
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5279 w tym dzisiaj: 2 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.281 sek