Znaczenie produkcyjne gorczycy białej i nawożenia azotowego w uprawie buraka cukrowego
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Znaczenie produkcyjne gorczycy białej i nawożenia azotowego w uprawie buraka cukrowego |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Lesław Zimny, dr inż. Dariusz Malak, dr inż. Roman Śniady |
Rok zakończenia |
2000 |
Słowa kluczowe |
azotowe, nawożenie, gorczyca, p-t, cukrowy, burak |
Wyniki badań |
Uzyskane plony korzeni, liści i biomasy buraków uprawianych na gorczycy były nieznacznie
wyższe w porównaniu z obiektem obornikowym. Najwyższe plony korzeni (13,4 t s.m./ha)
uzyskano na poletkach po przyoraniu gorczycy i zastosowaniu 140 kg/ha azotu.
|
Wnioski dla praktyki |
Korzystnym rozwiązaniem wydaje się wykorzystanie międzyplonu ścierniskowego. Okazało się, że gorczyca biała mątwikobójcza uprawiana w międzyplonie ścierniskowym na przyoranie (25 t/ha zielonej masy) z dodatkiem słomy przedplonowej (5 t/ha) może w pełni zastąpić obornik (30 t/ha) tradycyjnie stosowany pod buraki cukrowe. |
Obszary zastosowań wyników badań |
rolnictwo i leśnictwo |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie