Wpływ terminu i sposobu zbioru na wartość użytkową nasion fasoli zwyczajnej
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Wpływ terminu i sposobu zbioru na wartość użytkową nasion fasoli zwyczajnej |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Andrzej Kotecki, dr inż. Anna Wondołowska-Grabowska |
Rok zakończenia |
2000 |
Słowa kluczowe |
zbiory, p-t, fasola |
Wyniki badań |
W miarę dojrzewania roślin i ubytku wody, który następował szybciej w nasionach i strączynach niż w łodygach fasoli w nasionach, do dojrzałości pełnej, obniżała się zawartość białka ogółem, tłuszczu, włókna i popiołu surowego, a zwiększał udział bezazotowych związków wyciągowych. Ponadto wzrastała masa 1000 nasion, energia, zdolność kiełkowania oraz wigor. Z nasion fasoli izolowano przede wszystkim kolonie drożdżoidalne i grzyby z rodzaju z Fusarium oraz Penicillum. |
Wnioski dla praktyki |
W miarę dojrzewania, aż do dojrzałości pełnej, stale malała liczebność grzybów zasiedlających nasiona. Z badanych odmian Mela miała najzdrowsze nasiona. |
Obszary zastosowań wyników badań |
rolnictwo i leśnictwo |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie