BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Wpływ terminu i sposobu zbioru na wartość użytkową nasion fasoli zwyczajnej

Nazwa wydziału Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Tytuł pracy Wpływ terminu i sposobu zbioru na wartość użytkową nasion fasoli zwyczajnej
Autorzy prof. dr hab. inż. Andrzej Kotecki, dr inż. Anna Wondołowska-Grabowska
Rok zakończenia 2000
Słowa kluczowe zbiory, p-t, fasola
Wyniki badań W miarę dojrzewania roślin i ubytku wody, który następował szybciej w nasionach i strączynach niż w łodygach fasoli w nasionach, do dojrzałości pełnej, obniżała się zawartość białka ogółem, tłuszczu, włókna i popiołu surowego, a zwiększał udział bezazotowych związków wyciągowych. Ponadto wzrastała masa 1000 nasion, energia, zdolność kiełkowania oraz wigor. Z nasion fasoli izolowano przede wszystkim kolonie drożdżoidalne i grzyby z rodzaju z Fusarium oraz Penicillum.
Wnioski dla praktyki W miarę dojrzewania, aż do dojrzałości pełnej, stale malała liczebność grzybów zasiedlających nasiona. Z badanych odmian Mela miała najzdrowsze nasiona.
Obszary zastosowań wyników badań rolnictwo i leśnictwo
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5773 w tym dzisiaj: 54 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.926 sek