Wpływ konkurencji między jęczmieniem, owsem i pszenżytem w mieszankach uprawianych w zróżnicowanej ilości wysiewu na plon białka
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Wpływ konkurencji między jęczmieniem, owsem i pszenżytem w mieszankach uprawianych w zróżnicowanej ilości wysiewu na plon białka |
Autorzy |
dr hab. inż. Piotr Sobkowicz |
Rok zakończenia |
2001 |
Słowa kluczowe |
pszenżyto, p-t, jęczmień, owies |
Wyniki badań |
Największy plon białka uzyskano z roślin pszenżyta uprawianego w siewie czystym, jego mieszanki z jęczmieniem oraz z mieszanki 3-gatunkowej: jęczmienia, pszenżyta i owsa. |
Wnioski dla praktyki |
Zastosowane ilości wysiewu nie wpłynęły na zróżnicowanie plonu białka, co oznacza, że najmniejszą ze stosowanych ilości wysiewu można uznać za optymalną. |
Obszary zastosowań wyników badań |
rolnictwo i leśnictwo |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie