Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na produktywność gleb po powodzi: wpływ na właściwości fizyczne gleb, wpływ na plonowanie buraka cukrowego
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na produktywność gleb po powodzi: wpływ na właściwości fizyczne gleb, wpływ na plonowanie buraka cukrowego |
Autorzy |
dr inż. Janina Zawieja, dr inż. Wiesław Wojciechowski |
Rok zakończenia |
2001 |
Słowa kluczowe |
cukrowy, burak, powódź, p-t, gleba |
Wyniki badań |
Wapnowanie pól przyczyniło się do zwiększenia porowatości ogólnej gleby, zmniejszenia gęstości objętościowej a w efekcie obniżenia zwięzłość gleby.
Wapnowanie gleb pozwoliło na uzyskanie większej obsady roślin buraków, większej masy 1 korzenia, a w efekcie większych plonów, w stosunku do otrzymanych z obiektów nie wapnowanych. Przyoranie międzyplonu ścierniskowego wywarło również pozytywny wpływ na większość badanych cech, chociaż nie był on jednoznaczny.
|
Wnioski dla praktyki |
Na ogół, zastosowane elementy agrotechniki wywarły korzystny wpływ na badane właściwości gleb. Rekultywacja gleb zalanych poprzez wapnowanie czy przyoranie międzyplonu odniosła korzystny skutek. |
Obszary zastosowań wyników badań |
rolnictwo i leśnictwo |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie