BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na produktywność gleb po powodzi: wpływ na właściwości fizyczne gleb, wpływ na plonowanie buraka cukrowego

Nazwa wydziału Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Tytuł pracy Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na produktywność gleb po powodzi: wpływ na właściwości fizyczne gleb, wpływ na plonowanie buraka cukrowego
Autorzy dr inż. Janina Zawieja, dr inż. Wiesław Wojciechowski
Rok zakończenia 2001
Słowa kluczowe cukrowy, burak, powódź, p-t, gleba
Wyniki badań Wapnowanie pól przyczyniło się do zwiększenia porowatości ogólnej gleby, zmniejszenia gęstości objętościowej a w efekcie obniżenia zwięzłość gleby. Wapnowanie gleb pozwoliło na uzyskanie większej obsady roślin buraków, większej masy 1 korzenia, a w efekcie większych plonów, w stosunku do otrzymanych z obiektów nie wapnowanych. Przyoranie międzyplonu ścierniskowego wywarło również pozytywny wpływ na większość badanych cech, chociaż nie był on jednoznaczny.
Wnioski dla praktyki Na ogół, zastosowane elementy agrotechniki wywarły korzystny wpływ na badane właściwości gleb. Rekultywacja gleb zalanych poprzez wapnowanie czy przyoranie międzyplonu odniosła korzystny skutek.
Obszary zastosowań wyników badań rolnictwo i leśnictwo
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5511 w tym dzisiaj: 35 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.752 sek