Synteza zapachowych laktonów terpenoidowych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Synteza zapachowych laktonów terpenoidowych |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Antoni Szumny |
Rok zakończenia |
2002 |
Słowa kluczowe |
noz, terpenoidowe, laktony |
Wyniki badań |
Otrzymana w wyniku trzyetapowej syntezy mieszanina trzech laktonów jest łatwa do rozdzielenia, a uzyskane czyste laktony charakteryzują się interesującymi zapachami. |
Wnioski dla praktyki |
Uzyskane związki, zarówno każdy z nich indywidualnie jak i w postaci mieszaniny, która charakteryzuje się również zapachem grzybowym, mogą znaleźć zastosowanie do sporządzania esencji zapachowych dla przemysłu spożywczego. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie