BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Synteza zapachowych laktonów terpenoidowych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Synteza zapachowych laktonów terpenoidowych
Autorzy prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Antoni Szumny
Rok zakończenia 2002
Słowa kluczowe noz, terpenoidowe, laktony
Wyniki badań Otrzymana w wyniku trzyetapowej syntezy mieszanina trzech laktonów jest łatwa do rozdzielenia, a uzyskane czyste laktony charakteryzują się interesującymi zapachami.
Wnioski dla praktyki Uzyskane związki, zarówno każdy z nich indywidualnie jak i w postaci mieszaniny, która charakteryzuje się również zapachem grzybowym, mogą znaleźć zastosowanie do sporządzania esencji zapachowych dla przemysłu spożywczego.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4938 w tym dzisiaj: 5 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.407 sek