BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Badanie procesu rozpyłowego suszenia brzeczki słodowej w aspekcie jakości suszu i energochłonności

Nazwa wydziału Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Tytuł pracy Badanie procesu rozpyłowego suszenia brzeczki słodowej w aspekcie jakości suszu i energochłonności
Autorzy dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. dr hab. Eugeniusz Kamiński, prof. dr hab. inż. Stanisław Peroń, dr inż. Adam Figiel, dr inż. Bogdan Stępień
Rok zakończenia 2002
Słowa kluczowe brzeczka, słodowa, p-t, suszenie
Wyniki badań Wyniki przeprowadzonych badań suszenia rozpyłowego koncentratu brzeczki słodowej pozwoliły na ocenę wpływu poszczególnych parametrów procesu na wydajność oraz sprawność suszarki umożliwiając równocześnie określenie ich wpływu na końcową jakość suszu.
Wnioski dla praktyki Badania pozwalają na optymalizacje parametrów procesu suszenia rozpyłowego ze względu na jakość otrzymanego suszu. Wykazano, że celem uzyskania suszu (wilgotność ok. 3%) odpowiedniej jakości, temperatura na wlocie suszarki nie powinna przekraczać 170 st.C, a zawartość suchej masy w surowcu nie powinna być wyższa niż 40%.
Obszary zastosowań wyników badań pomiary, standaryzacja, jakość, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4142 w tym dzisiaj: 59 aktualnie on-line: 4 stronę utworzono w ciągu: 0.317 sek