Badanie procesu rozpyłowego suszenia brzeczki słodowej w aspekcie jakości suszu i energochłonności
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Badanie procesu rozpyłowego suszenia brzeczki słodowej w aspekcie jakości suszu i energochłonności |
Autorzy |
dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. dr hab. Eugeniusz Kamiński, prof. dr hab. inż. Stanisław Peroń, dr inż. Adam Figiel, dr inż. Bogdan Stępień |
Rok zakończenia |
2002 |
Słowa kluczowe |
brzeczka, słodowa, p-t, suszenie |
Wyniki badań |
Wyniki przeprowadzonych badań suszenia rozpyłowego koncentratu brzeczki słodowej pozwoliły na ocenę wpływu poszczególnych parametrów procesu na wydajność oraz sprawność suszarki umożliwiając równocześnie określenie ich wpływu na końcową jakość suszu. |
Wnioski dla praktyki |
Badania pozwalają na optymalizacje parametrów procesu suszenia rozpyłowego ze względu na jakość otrzymanego suszu. Wykazano, że celem uzyskania suszu (wilgotność ok. 3%) odpowiedniej jakości, temperatura na wlocie suszarki nie powinna przekraczać 170 st.C, a zawartość suchej masy w surowcu nie powinna być wyższa niż 40%. |
Obszary zastosowań wyników badań |
pomiary, standaryzacja, jakość, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie