Technologia suszenia owoców i warzyw w warunkach mikrofalowo-podciśnie-niowych
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Technologia suszenia owoców i warzyw w warunkach mikrofalowo-podciśnie-niowych |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Eugeniusz Kamiński, dr hab. inż. Marian Szarycz |
Rok zakończenia |
2002 |
Słowa kluczowe |
warunki, mikrofalowo-podciśnieniowe, p-t, suszenie |
Wyniki badań |
Połączenie zalet suszenia w warunkach obniżonego ciśnienia i mikrofalowego sposobu dostarczania ciepła powoduje, że proces odbywa się w niskich temperaturach - poniżej 30°C, a czas suszenia jest nawet siedmiokrotnie krótszy niż w metodach konwencjonalnych. Badania jakościowe suszu z marchwi wykazały zachowanie ekstraktu, cukrów ogółem oraz cukrów redukujących i sacharozy jak również kaloryczności na poziomie 95-99% w stosunku do materiału świeżego. Witamina C oraz karotenoidy zachowane są na poziomie 55-56%.
|
Wnioski dla praktyki |
Otrzymane wyniki badań jakościowych, w szczególności zachowania witaminy C oraz karotenoidów świadczą o wysokiej jakości suszu, gdyż składniki te ulegają niemal w całości degradacji podczas suszenia konwekcyjnego.
Tak wysuszony produkt nadaje się do bezpośredniego spożycia i charakteryzuje się znacznymi walorami smakowymi. Można więc powiedzieć, że zastosowanie nowej technologii do powszechnego suszenia warzyw, owoców, a nawet mięsa, przyczyni się do powstania żywności "nowej generacji".
|
Obszary zastosowań wyników badań |
pomiary, standaryzacja, jakość, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie