BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Badania wpływu suszenia sublimacyjnego na właściwości reologiczne, termiczne i biochemiczne wybranych warzyw i grzybów

Nazwa wydziału Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Tytuł pracy Badania wpływu suszenia sublimacyjnego na właściwości reologiczne, termiczne i biochemiczne wybranych warzyw i grzybów
Autorzy dr inż. Bogdan Stępień, prof. dr hab. Eugeniusz Kamiński, prof. dr hab. Ryszard Kramkowski, dr inż. Adam Figiel
Rok zakończenia 2002
Słowa kluczowe suszenie, sublimacyjne, warzywa, p-t, grzyby
Wyniki badań Wyniki przeprowadzonych badań wpływu suszenia sublimacyjnego na właściwości reologiczne, termiczne oraz biochemiczne warzyw oraz grzybów stwierdzały doskonałą jakość uzyskiwanego suszu, niewielkie zmiany składu i właściwości w trakcie jego przechowywania, pozwalając jednocześnie na ocenę wpływu parametrów procesu na poszczególne cechy produktu.
Wnioski dla praktyki Badania pozwalają na optymalizację parametrów procesu suszenia sublimacyjnego ze względu na jakość otrzymywanego produktu. Wykazano, że zdolność do rehydracji oraz jakość suszu znajdują się w bezpośrednim związku z przemianami struktury wewnętrznej suszonego materiału i z przemianami biochemicznymi zachodzącymi w trakcie suszenia.
Obszary zastosowań wyników badań pomiary, standaryzacja, jakość, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4215 w tym dzisiaj: 132 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.351 sek