Badania wpływu suszenia sublimacyjnego na właściwości reologiczne, termiczne i biochemiczne wybranych warzyw i grzybów
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Badania wpływu suszenia sublimacyjnego na właściwości reologiczne, termiczne i biochemiczne wybranych warzyw i grzybów |
Autorzy |
dr inż. Bogdan Stępień, prof. dr hab. Eugeniusz Kamiński, prof. dr hab. Ryszard Kramkowski, dr inż. Adam Figiel |
Rok zakończenia |
2002 |
Słowa kluczowe |
suszenie, sublimacyjne, warzywa, p-t, grzyby |
Wyniki badań |
Wyniki przeprowadzonych badań wpływu suszenia sublimacyjnego na właściwości reologiczne, termiczne oraz biochemiczne warzyw oraz grzybów stwierdzały doskonałą jakość uzyskiwanego suszu, niewielkie zmiany składu i właściwości w trakcie jego przechowywania, pozwalając jednocześnie na ocenę wpływu parametrów procesu na poszczególne cechy produktu. |
Wnioski dla praktyki |
Badania pozwalają na optymalizację parametrów procesu suszenia sublimacyjnego ze względu na jakość otrzymywanego produktu. Wykazano, że zdolność do rehydracji oraz jakość suszu znajdują się w bezpośrednim związku z przemianami struktury wewnętrznej suszonego materiału i z przemianami biochemicznymi zachodzącymi w trakcie suszenia. |
Obszary zastosowań wyników badań |
pomiary, standaryzacja, jakość, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie