Wpływ nawożenia azotem na wysokość i jakość plonu ziarna pszenicy ozimej uprawianej z siewu bezpośredniego
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Wpływ nawożenia azotem na wysokość i jakość plonu ziarna pszenicy ozimej uprawianej z siewu bezpośredniego |
Autorzy |
dr hab. inż. Józef Sowiński, dr hab. inż. Marcin Kozak |
Rok zakończenia |
2002 |
Słowa kluczowe |
azot, nawożenie, pszenica, ozima, siew, p-t, bezpośredni |
Wyniki badań |
W przeprowadzonych badaniach polowych uzyskano wzrost plonu ziarna pszenicy z 21,1 dt z ha (kontrola) do 52,6 dt z ha (po zastosowaniu dawki najwyższej tj. 150 kg N/ha). Jednak najwyższy przyrost plonu zanotowano po zastosowaniu azotu w ilości 90kg N/ha i spowodowało to wzrost plonu ziarna (w porównaniu do kontroli) o 57,8 kg/kg N. Nawożenie wyższymi, dzielonymi dawkami tego składnika poprawiło jakość ziarna, tj. masę hektolitra, udział frakcji najdorodniejszych oraz zawartość białka.
W plonie białka ogółem natomiast najbardziej efektywne było zastosowanie 150 kg N/ha powodujące przyrost plonu o 16,8 kg białka ogółem na kg zastosowanego azotu.
|
Wnioski dla praktyki |
Uproszczone zestawienie kosztów bezpośrednich uprawy pszenicy wyrażone w ekwiwalencie wyprodukowanego ziarna wykazało, że produkcja wynosząca 20,29 do 22,62 dt ziarna z ha w pełni równoważy poniesione na uprawę nakłady. W wariancie kontrolnym uzyskany plon ziarna pokrywał zaledwie poniesione koszty bezpośrednie. |
Obszary zastosowań wyników badań |
ochrona środowiska, rolnictwo i leśnictwo |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie