BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Wpływ nawożenia azotem na wysokość i jakość plonu ziarna pszenicy ozimej uprawianej z siewu bezpośredniego

Nazwa wydziału Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Tytuł pracy Wpływ nawożenia azotem na wysokość i jakość plonu ziarna pszenicy ozimej uprawianej z siewu bezpośredniego
Autorzy dr hab. inż. Józef Sowiński, dr hab. inż. Marcin Kozak
Rok zakończenia 2002
Słowa kluczowe azot, nawożenie, pszenica, ozima, siew, p-t, bezpośredni
Wyniki badań W przeprowadzonych badaniach polowych uzyskano wzrost plonu ziarna pszenicy z 21,1 dt z ha (kontrola) do 52,6 dt z ha (po zastosowaniu dawki najwyższej tj. 150 kg N/ha). Jednak najwyższy przyrost plonu zanotowano po zastosowaniu azotu w ilości 90kg N/ha i spowodowało to wzrost plonu ziarna (w porównaniu do kontroli) o 57,8 kg/kg N. Nawożenie wyższymi, dzielonymi dawkami tego składnika poprawiło jakość ziarna, tj. masę hektolitra, udział frakcji najdorodniejszych oraz zawartość białka. W plonie białka ogółem natomiast najbardziej efektywne było zastosowanie 150 kg N/ha powodujące przyrost plonu o 16,8 kg białka ogółem na kg zastosowanego azotu.
Wnioski dla praktyki Uproszczone zestawienie kosztów bezpośrednich uprawy pszenicy wyrażone w ekwiwalencie wyprodukowanego ziarna wykazało, że produkcja wynosząca 20,29 do 22,62 dt ziarna z ha w pełni równoważy poniesione na uprawę nakłady. W wariancie kontrolnym uzyskany plon ziarna pokrywał zaledwie poniesione koszty bezpośrednie.
Obszary zastosowań wyników badań ochrona środowiska, rolnictwo i leśnictwo
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5603 w tym dzisiaj: 82 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.993 sek