BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Synteza zapachowych laktonów terpenoidowych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Synteza zapachowych laktonów terpenoidowych
Autorzy prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, dr Ryszard Obara, mgr Alicja Wzorek
Rok zakończenia 2003
Słowa kluczowe synteza, terpenoidowe, laktony, noz
Wyniki badań Opracowano syntezę kolejnych nowych laktonów terpenoidowych o interesujących i użytecznych właściwościach zapachowych. Związkami wyjściowymi były łatwo dostępne aldehydy: krotonowy i 3-metylo-krotonowy oraz bromki: izobutylowy i neopentylowy. Zastosowano proste i wydajne metody syntetyczne. Uzyskane laktony jak i ich sposoby otrzymywania zostały zgłoszone do ochrony patentowej.
Wnioski dla praktyki Uzyskane laktony charakteryzowały się głównie spożywczymi zapachami: kokosowym, maślanym, śmietankowym i owocowym. Otrzymane związki ze względu na ich właściwości zapachowe mogą znaleźć zastosowanie jako aromaty w przemyśle spożywczym.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 3 w tym dzisiaj: 3 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.21 sek