Synteza zapachowych laktonów terpenoidowych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Synteza zapachowych laktonów terpenoidowych |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, dr Ryszard Obara, mgr Alicja Wzorek |
Rok zakończenia |
2003 |
Słowa kluczowe |
synteza, terpenoidowe, laktony, noz |
Wyniki badań |
Opracowano syntezę kolejnych nowych laktonów terpenoidowych o interesujących i użytecznych właściwościach zapachowych. Związkami wyjściowymi były łatwo dostępne aldehydy: krotonowy i 3-metylo-krotonowy oraz bromki: izobutylowy i neopentylowy. Zastosowano proste i wydajne metody syntetyczne. Uzyskane laktony jak i ich sposoby otrzymywania zostały zgłoszone do ochrony patentowej. |
Wnioski dla praktyki |
Uzyskane laktony charakteryzowały się głównie spożywczymi zapachami: kokosowym, maślanym, śmietankowym i owocowym.
Otrzymane związki ze względu na ich właściwości zapachowe mogą znaleźć zastosowanie jako aromaty w przemyśle spożywczym.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie