Zróżnicowanie fizjologicznych i biochemicznych właściwości w obrębie gatunków drożdży Candida famata i Candida lipolytica występujących w serach pleśniowych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Zróżnicowanie fizjologicznych i biochemicznych właściwości w obrębie gatunków drożdży Candida famata i Candida lipolytica występujących w serach pleśniowych |
Autorzy |
prof. dr hab. Maria Wojtatowicz |
Rok zakończenia |
2004 |
Słowa kluczowe |
famata, Candida, drożdże, noz, Candida, lipolytica |
Wyniki badań |
Szczepy gatunku C. famata najbardziej różniły się zdolnością do utylizacji kwasu mlekowego i cytrynowego oraz szybkością wzrostu na tych źródłach węgla oraz na laktozie, a także poziomem aktywności pozakomórkowych enzymów proteolitycznych i lipolitycznych. Z kolei wśród uzdolnionych zarówno proteolitycznie jak i lipolitycznie drożdży C. lipolytica największe szczepowe różnice obserwowano w zakresie aktywności wzrostu przy niskiej aktywności wody i niskiej temperaturze. Szczepy C. lipolytica w przeciwieństwie do szczepów C. famata nie produkowały toksyn killerowych, a większość z nich była wrażliwa na toksyny killerowe produkowane przez dzikie drożdże występujące w serach.
Badania przeprowadzone w warunkach naśladujących środowisko sera podczas dojrzewania pokazały konieczność stosowania szczepów C. lipolytica opornych na toksyny killerowe, jako starterów do produkcji serów. |
Wnioski dla praktyki |
Wykazano duże zróżnicowanie cech technologicznych w obrębie gatunków drożdży Candida lipolytica i C. famata występujących w serach pleśniowych. Daje to szanse projektowania z ich udziałem szczepionek serowarskich o różnym przeznaczeniu. |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie