BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Zróżnicowanie fizjologicznych i biochemicznych właściwości w obrębie gatunków drożdży Candida famata i Candida lipolytica występujących w serach pleśniowych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Zróżnicowanie fizjologicznych i biochemicznych właściwości w obrębie gatunków drożdży Candida famata i Candida lipolytica występujących w serach pleśniowych
Autorzy prof. dr hab. Maria Wojtatowicz
Rok zakończenia 2004
Słowa kluczowe famata, Candida, drożdże, noz, Candida, lipolytica
Wyniki badań Szczepy gatunku C. famata najbardziej różniły się zdolnością do utylizacji kwasu mlekowego i cytrynowego oraz szybkością wzrostu na tych źródłach węgla oraz na laktozie, a także poziomem aktywności pozakomórkowych enzymów proteolitycznych i lipolitycznych. Z kolei wśród uzdolnionych zarówno proteolitycznie jak i lipolitycznie drożdży C. lipolytica największe szczepowe różnice obserwowano w zakresie aktywności wzrostu przy niskiej aktywności wody i niskiej temperaturze. Szczepy C. lipolytica w przeciwieństwie do szczepów C. famata nie produkowały toksyn killerowych, a większość z nich była wrażliwa na toksyny killerowe produkowane przez dzikie drożdże występujące w serach. Badania przeprowadzone w warunkach naśladujących środowisko sera podczas dojrzewania pokazały konieczność stosowania szczepów C. lipolytica opornych na toksyny killerowe, jako starterów do produkcji serów.
Wnioski dla praktyki Wykazano duże zróżnicowanie cech technologicznych w obrębie gatunków drożdży Candida lipolytica i C. famata występujących w serach pleśniowych. Daje to szanse projektowania z ich udziałem szczepionek serowarskich o różnym przeznaczeniu.
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5608 w tym dzisiaj: 87 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.744 sek