Ocena aktywności keratynolitycznej bakterii glebowych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Ocena aktywności keratynolitycznej bakterii glebowych |
Autorzy |
dr hab. Anna Rodziewicz |
Rok zakończenia |
2004 |
Słowa kluczowe |
noz, keratynoliza, bakteria |
Wyniki badań |
Keratynoliza piór w wysokim stopniu uzależniona jest od możliwości syntezy proteinaz i keratynaz przez bakterie. Stwierdzono, że enzymy te najwyższą aktywność wykazują w odczynie alkalicznym, w temp. 50-55°C, w obecności jonów Ca++ oraz czynników redukujących. Niektóre z nich (B.polymyxa B20) stanowią mieszaninę metaloproteinaz tiolowych i serynowych oraz alkalicznych keratynaz. W ciągu czterodobowej hodowli bakterie rozkładały 35-45 % keratyny piór, natomiast po 14 dobach całkowicie ją upłynniały. |
Wnioski dla praktyki |
Scharakteryzowano uzdolnienia keratynolityczne bakterii glebowych zaliczanych do rodzajów Bacillus i Sarcina (Micrococcus) wykorzystujących keratynę piór kurzych jako źródła węgla i azotu w podłożu. Zdolności keratynolityczne badanych bakterii glebowych mogą być podstawą opracowania szczepionek do kompostowania odpadów keratynowych, co przyspieszy ich utylizację i umożliwi wykorzystanie na cele nawozowe i inne. |
Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie