BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Doskonalenie produkcji herbatek owocowych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Doskonalenie produkcji herbatek owocowych
Autorzy prof. dr hab. inż. Jan Oszmiański, mgr inż. Irena Bober
Rok zakończenia 2004
Słowa kluczowe herbata, noz, wytłoki
Wyniki badań W pracy zbadano możliwość użycia wytłoków zamiast suszonych owoców aronii w otrzymywaniu naparów. Oceniono wpływ sposobu suszenia wytłoków i owoców aronii na zawartość antocyjanów oraz barwę uzyskanych wyciągów wodnych. Ze względu na wysoką temperaturę suszenia owiewowego i długi czas trwania procesu, barwa wyciągu przygotowanego z owoców suszonych metodą owiewową była jasna, o odcieniu brunatnym. W wyciągach wodnych z suszonych owiewowo wytłoków aroniowych użytych zamiast owoców uzyskano 2-krotne zmniejszenie zawartości glukozy, fruktozy i sorbitolu, natomiast ponad 11,5-krotny wzrost ilości monomerów antocyjanów.
Wnioski dla praktyki W porównaniu do tradycyjnego suszenia owiewowego owoców zastosowanie innych metod suszenia (mikrofalowe, próżniowe i liofilizacyjne) oraz użycie wytłoków znacznie poprawiło jakość naparów z suszu.
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 6388 w tym dzisiaj: 9 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.107 sek