Doskonalenie produkcji herbatek owocowych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Doskonalenie produkcji herbatek owocowych |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Jan Oszmiański, mgr inż. Irena Bober |
Rok zakończenia |
2004 |
Słowa kluczowe |
herbata, noz, wytłoki |
Wyniki badań |
W pracy zbadano możliwość użycia wytłoków zamiast suszonych owoców aronii w otrzymywaniu naparów. Oceniono wpływ sposobu suszenia wytłoków i owoców aronii na zawartość antocyjanów oraz barwę uzyskanych wyciągów wodnych. Ze względu na wysoką temperaturę suszenia owiewowego i długi czas trwania procesu, barwa wyciągu przygotowanego z owoców suszonych metodą owiewową była jasna, o odcieniu brunatnym.
W wyciągach wodnych z suszonych owiewowo wytłoków aroniowych użytych zamiast owoców uzyskano 2-krotne zmniejszenie zawartości glukozy, fruktozy i sorbitolu, natomiast ponad 11,5-krotny wzrost ilości monomerów antocyjanów. |
Wnioski dla praktyki |
W porównaniu do tradycyjnego suszenia owiewowego owoców zastosowanie innych metod suszenia (mikrofalowe, próżniowe i liofilizacyjne) oraz użycie wytłoków znacznie poprawiło jakość naparów z suszu. |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie