BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Wpływ herbicydów na parametry technologiczne nowych odmian pszenicy ozimej

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Wpływ herbicydów na parametry technologiczne nowych odmian pszenicy ozimej
Autorzy prof. dr hab. inż. Zygmunt Gil
Rok zakończenia 2004
Słowa kluczowe herbicydy, pszenica, noz, ozima
Wyniki badań Stwierdzono, ze herbicydy nie powodowały istotnych zmian wartości przemiałowej ziarna, oddziaływały natomiast na wartość wypiekową mąki. Zaznaczyło się to zarówno w cechach określających kompleksu białkowego jak i w liczbie opadania. Największe zmiany wystąpiły pod wpływem stosowania preparatu Apyros 75WG z Atpolanem 80EC. Herbicyd ten powodował obniżenie zawartości białka ogółem, wydajności glutenu mokrego jak i wskaźnika sedymentacji. Również niektóre wskaźniki oceny farinograficznej mąki (współczynnik tolerancji na miesienie oraz wartość walorymetrzyczna) były mniej korzystne dla pszenicy opryskiwanej preparatami Affinity 50,75WG oraz Attribut 70WG niż dla próby kontrolnej i pszenicy traktowanej preparatem Apyros 75WG + Atpolan 80EC. Zastosowana metoda wypieku nie wykazała różnic w objętości i nadpieku pieczywa otrzymanego z maki pszenicy pochodzącej z upraw odchwaszczanych chemicznie i próby kontrolnej. Nie stwierdzono odmiennej reakcji badanych odmian pszenicy na zastosowane środki chwastobójcze. Wykazano natomiast odmienny wpływ herbicydów w poszczególnych latach badań na zawartość białka, glutenu mokrego, wskaźnik sedymentacji i liczbę opadania oraz objętość i nadpiek chleba.
Wnioski dla praktyki Wartość technologiczna ziarna odmian pszenicy w większym stopniu zależała od czynnika genetycznego niż stosowanych w uprawie herbicydów.
Obszary zastosowań wyników badań biotechnologia, rolnictwo i leśnictwo, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5229 w tym dzisiaj: 99 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.107 sek