BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Kopigmentacja i stabilizacja acylowanych antocyjanów z flawonoidami w roztworach modelowych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Kopigmentacja i stabilizacja acylowanych antocyjanów z flawonoidami w roztworach modelowych
Autorzy dr inż. Anna Bąkowska
Rok zakończenia 2004
Słowa kluczowe kopigmentacja, noz, antocyjany
Wyniki badań Przeprowadzone badania wykazały istotny wpływ budowy cząsteczkowej antocyjanu i kopigmentu na stabilność kompleksów powstałych w wyniku reakcji kopigmentacji. Bardziej stabilne kompleksy z flawonoidami tworzą antocyjany acylowane kwasami alifatycznymi w porównaniu z asocjatami tworzonymi przez antocyjany acylowane fenolokwasem. Podstawniki metylowe malwidyny w większym stopniu stabilizują kompleksy z flawonoidami niż podstawniki hydroksylowe w pierścieniu B delfinidyny i cyjanidyny. Acylowane antocyjany czerwonej kapusty i czarnej marchwi cechowały się trwalszą barwą podczas ich naświetlania promieniowaniem UV, ogrzewania w 800 st.C i sześciomiesięcznego przechowywania w 80 st.C i 300 st.C niż nieacylowane antocyjany aronii.
Wnioski dla praktyki Flawony jako produkt naturalny o szerokich właściwościach prozdrowotnych, może być polecany do zastosowania w praktyce do poprawy stabilności barwy barwników antocyjanowych.
Obszary zastosowań wyników badań biotechnologia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5671 w tym dzisiaj: 55 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.786 sek