Zastosowanie technik membranowych do zagęszczania i oczyszczania soków cukrowniczych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Zastosowanie technik membranowych do zagęszczania i oczyszczania soków cukrowniczych |
Autorzy |
dr inż. Piotr Regiec |
Rok zakończenia |
2004 |
Słowa kluczowe |
cukrowniczy, melasa, noz, sok |
Wyniki badań |
Podwyższenie pH soku dyfuzyjnego przed filtracją zwiększyło wydajność filtracji i efekt oczyszczenia soku. Czystość soków po ultrafiltracji nie zależała od ciśnienia i temperatury procesu. W wyniku ultrafiltracji uzyskano zmniejszenie ogólnej liczby bakterii o 4 cykle logarytmiczne oraz calkowitą eliminację pleśni, drożdży i bakterii fermentacji mlekowej.
Wartości współczynników retencji sacharozy i niecukrów zależały od ciśnienia i temperatury procesu. Wzrost ciśnienia transmembranowego powodował zwiększenie wydajności filtracji i stopnia zatrzymania sacharozy. Zastosowanie nanofiltracji spowodowało także częściowe usunięcie niecukrów, co wiąże się z ograniczeniem strat cukru w melasie |
Wnioski dla praktyki |
Stwierdzono, że efekt oczyszczenia po filtracji membranowej wynosił około 30% i był porównywalny do efektu oczyszczenia uzyskiwanego metodą tradycyjną. Zastosowanie nanofiltracji umożliwia zagęszczenie soku do ok 25 % s.s. czyli oddzielenie ok. 40 % wody przed zagęszczeniem na wyparce, a więc znaczne zmniejszenie zużycia energii. |
Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie