BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Zastosowanie technik membranowych do zagęszczania i oczyszczania soków cukrowniczych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Zastosowanie technik membranowych do zagęszczania i oczyszczania soków cukrowniczych
Autorzy dr inż. Piotr Regiec
Rok zakończenia 2004
Słowa kluczowe cukrowniczy, melasa, noz, sok
Wyniki badań Podwyższenie pH soku dyfuzyjnego przed filtracją zwiększyło wydajność filtracji i efekt oczyszczenia soku. Czystość soków po ultrafiltracji nie zależała od ciśnienia i temperatury procesu. W wyniku ultrafiltracji uzyskano zmniejszenie ogólnej liczby bakterii o 4 cykle logarytmiczne oraz calkowitą eliminację pleśni, drożdży i bakterii fermentacji mlekowej. Wartości współczynników retencji sacharozy i niecukrów zależały od ciśnienia i temperatury procesu. Wzrost ciśnienia transmembranowego powodował zwiększenie wydajności filtracji i stopnia zatrzymania sacharozy. Zastosowanie nanofiltracji spowodowało także częściowe usunięcie niecukrów, co wiąże się z ograniczeniem strat cukru w melasie
Wnioski dla praktyki Stwierdzono, że efekt oczyszczenia po filtracji membranowej wynosił około 30% i był porównywalny do efektu oczyszczenia uzyskiwanego metodą tradycyjną. Zastosowanie nanofiltracji umożliwia zagęszczenie soku do ok 25 % s.s. czyli oddzielenie ok. 40 % wody przed zagęszczeniem na wyparce, a więc znaczne zmniejszenie zużycia energii.
Obszary zastosowań wyników badań biotechnologia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5806 w tym dzisiaj: 87 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.47 sek