BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Skład żelatynowej powłoki ochronnej stabilizującej barwę mięsa bydlęcego podczas chłodniczego przechowywania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Skład żelatynowej powłoki ochronnej stabilizującej barwę mięsa bydlęcego podczas chłodniczego przechowywania
Autorzy dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk
Rok zakończenia 2004
Słowa kluczowe ochronna, przechowywanie, chłodnia, powłoka, mięso, noz
Wyniki badań Bezpośrednio po nałożeniu powłok oraz po różnym czasie składowania próbek w warunkach chłodniczych oznaczano w nich ogólną liczbę bakterii tlenowych, bakterii z grupy coli oraz pleśni i drożdży. Analizę oznaczeń ogólnej liczby bakterii tlenowych oraz pleśni i drożdży przeprowadzono według metody wyrównania medianowego, natomiast przy ocenie zmienności występowania bakterii z grupy coli zastosowywano regresję logistyczną
Wnioski dla praktyki Stwierdzono, że hamujące działanie cystatyny i urotropiny na drobnoustroje było wprost proporcjonalne do wzrostu ich stężenia w powłoce. Wykazano również synergizm w zakresie działania przeciwbakteryjnego obu substancji. Zastosowanie powłok ochronnych spowodowało również ograniczenie ubytków masy mięsa wołowego oraz wzrost udziału jasności (L*) i żółci (b*) w ogólnym tonie barwy.
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4036 w tym dzisiaj: 127 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.418 sek