Skład żelatynowej powłoki ochronnej stabilizującej barwę mięsa bydlęcego podczas chłodniczego przechowywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Skład żelatynowej powłoki ochronnej stabilizującej barwę mięsa bydlęcego podczas chłodniczego przechowywania |
Autorzy |
dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk |
Rok zakończenia |
2004 |
Słowa kluczowe |
ochronna, przechowywanie, chłodnia, powłoka, mięso, noz |
Wyniki badań |
Bezpośrednio po nałożeniu powłok oraz po różnym czasie składowania próbek w warunkach chłodniczych oznaczano w nich ogólną liczbę bakterii tlenowych, bakterii z grupy coli oraz pleśni i drożdży. Analizę oznaczeń ogólnej liczby bakterii tlenowych oraz pleśni i drożdży przeprowadzono według metody wyrównania medianowego, natomiast przy ocenie zmienności występowania bakterii z grupy coli zastosowywano regresję logistyczną |
Wnioski dla praktyki |
Stwierdzono, że hamujące działanie cystatyny i urotropiny na drobnoustroje było wprost proporcjonalne do wzrostu ich stężenia w powłoce. Wykazano również synergizm w zakresie działania przeciwbakteryjnego obu substancji.
Zastosowanie powłok ochronnych spowodowało również ograniczenie ubytków masy mięsa wołowego oraz wzrost udziału jasności (L*) i żółci (b*) w ogólnym tonie barwy.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie