Jakość mleka w świetle interakcji pomiędzy systemem udojowym a strzykami krów
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Jakość mleka w świetle interakcji pomiędzy systemem udojowym a strzykami krów |
Autorzy |
dr inż. Aleksander Krzyś |
Rok zakończenia |
2004 |
Słowa kluczowe |
mleko, strzyki, system, p-t, udojowy |
Wyniki badań |
Obniżanie podciśnienia systemowego powoduje mniejsze zmiany ciśnienia w strzykach w stosunku do podciśnienia wyższego. Różnice zmian ciśnienia wewnątrz strzyków pomiędzy poszczególnymi wariantami pomiarowymi przekraczały 300%. |
Wnioski dla praktyki |
Największe zmiany ciśnienia występowały przy strzykach najkrótszych (50 mm) oraz przy najwyższym podciśnieniu roboczym (52 kPa). Otrzymane wyniki świadczą o tym, że przy krótkich strzykach guma strzykowa zdecydowanie słabiej zapobiega wciąganiu strzyków do komory gumy i tym samym w większym stopniu naraża strzyk na ciągły kontakt z podciśnieniem i wydłużanie się strzyka na skutek jego oddziaływania. |
Obszary zastosowań wyników badań |
rolnictwo i leśnictwo |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie