Jakość mleka w świetle interakcji pomiędzy systemem udojowym a strzykami krów
| Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
| Tytuł pracy |
Jakość mleka w świetle interakcji pomiędzy systemem udojowym a strzykami krów |
| Autorzy |
dr inż. Aleksander Krzyś |
| Rok zakończenia |
2004 |
| Słowa kluczowe |
mleko, strzyki, system, p-t, udojowy |
| Wyniki badań |
Obniżanie podciśnienia systemowego powoduje mniejsze zmiany ciśnienia w strzykach w stosunku do podciśnienia wyższego. Różnice zmian ciśnienia wewnątrz strzyków pomiędzy poszczególnymi wariantami pomiarowymi przekraczały 300%. |
| Wnioski dla praktyki |
Największe zmiany ciśnienia występowały przy strzykach najkrótszych (50 mm) oraz przy najwyższym podciśnieniu roboczym (52 kPa). Otrzymane wyniki świadczą o tym, że przy krótkich strzykach guma strzykowa zdecydowanie słabiej zapobiega wciąganiu strzyków do komory gumy i tym samym w większym stopniu naraża strzyk na ciągły kontakt z podciśnieniem i wydłużanie się strzyka na skutek jego oddziaływania. |
| Obszary zastosowań wyników badań |
rolnictwo i leśnictwo |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie