BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Jakość mleka w świetle interakcji pomiędzy systemem udojowym a strzykami krów

Nazwa wydziału Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Tytuł pracy Jakość mleka w świetle interakcji pomiędzy systemem udojowym a strzykami krów
Autorzy dr inż. Aleksander Krzyś
Rok zakończenia 2004
Słowa kluczowe mleko, strzyki, system, p-t, udojowy
Wyniki badań Obniżanie podciśnienia systemowego powoduje mniejsze zmiany ciśnienia w strzykach w stosunku do podciśnienia wyższego. Różnice zmian ciśnienia wewnątrz strzyków pomiędzy poszczególnymi wariantami pomiarowymi przekraczały 300%.
Wnioski dla praktyki Największe zmiany ciśnienia występowały przy strzykach najkrótszych (50 mm) oraz przy najwyższym podciśnieniu roboczym (52 kPa). Otrzymane wyniki świadczą o tym, że przy krótkich strzykach guma strzykowa zdecydowanie słabiej zapobiega wciąganiu strzyków do komory gumy i tym samym w większym stopniu naraża strzyk na ciągły kontakt z podciśnieniem i wydłużanie się strzyka na skutek jego oddziaływania.
Obszary zastosowań wyników badań rolnictwo i leśnictwo
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5154 w tym dzisiaj: 24 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.153 sek