Wpływ sposobu produkcji rozsady i agrotechniki na plonowanie oraz skład chemiczny wybranych gatunków ziół
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Wpływ sposobu produkcji rozsady i agrotechniki na plonowanie oraz skład chemiczny wybranych gatunków ziół |
Autorzy |
dr hab. inż. Anita Biesiada |
Rok zakończenia |
2004 |
Słowa kluczowe |
rozsada, agrotechnika, plonowanie, p-t, zioła |
Wyniki badań |
Trzyletnie badania nad sposobem produkcji rozsady jeżówki purpurowej wykazały, że zarówno wielkość doniczki jak i liczba nasion wysiewanych do niej miały istotny wpływ na jakość rozsady w kolejnych latach trwania doświadczenia. Wzrost objętości doniczki z 10,1 do 76,6 cm3 przyczyniał się zarówno do polepszenia jakości rozsady jak i do zwyżki plonu ziela.
Rośliny, których rozsadę produkowano w większych doniczkach, wykształcały również więcej cennych dla przetwórstwa zielarskiego pędów kwiatostanowych. Plon ziela jeżówki z obiektów, w których rośliny sadzono gniazdowo, w większym zagęszczeniu: po 2-3 sztuki co 25 cm, krzewiły się słabiej, stąd też plon ziela z poletek obsadzonych gęściej był porównywalny do uzyskanego w obiekcie, w którym rośliny wysadzano pojedynczo |
Wnioski dla praktyki |
Dwuletnie kompleksowe badania nad sposobem zakładania plantacji pokrzywy zwyczajnej, wykazały przewagę uprawy tej rośliny z rozsady wyprodukowanej w wielodoniczkach, zarówno nad siewem jesiennym nasion bezpośrednio w pole jak i nad sadzeniem rozsady wyprodukowanej na rozsadniku, względnie ukorzenionych sadzonek wegetatywnych.
Badania własne wykazały dużą przydatność uprawy jeżówki purpurowej z rozsady produkowanej w wielodoniczkach. |
Obszary zastosowań wyników badań |
rolnictwo i leśnictwo |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie