BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Wpływ sposobu produkcji rozsady i agrotechniki na plonowanie oraz skład chemiczny wybranych gatunków ziół

Nazwa wydziału Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Tytuł pracy Wpływ sposobu produkcji rozsady i agrotechniki na plonowanie oraz skład chemiczny wybranych gatunków ziół
Autorzy dr hab. inż. Anita Biesiada
Rok zakończenia 2004
Słowa kluczowe rozsada, agrotechnika, plonowanie, p-t, zioła
Wyniki badań Trzyletnie badania nad sposobem produkcji rozsady jeżówki purpurowej wykazały, że zarówno wielkość doniczki jak i liczba nasion wysiewanych do niej miały istotny wpływ na jakość rozsady w kolejnych latach trwania doświadczenia. Wzrost objętości doniczki z 10,1 do 76,6 cm3 przyczyniał się zarówno do polepszenia jakości rozsady jak i do zwyżki plonu ziela. Rośliny, których rozsadę produkowano w większych doniczkach, wykształcały również więcej cennych dla przetwórstwa zielarskiego pędów kwiatostanowych. Plon ziela jeżówki z obiektów, w których rośliny sadzono gniazdowo, w większym zagęszczeniu: po 2-3 sztuki co 25 cm, krzewiły się słabiej, stąd też plon ziela z poletek obsadzonych gęściej był porównywalny do uzyskanego w obiekcie, w którym rośliny wysadzano pojedynczo
Wnioski dla praktyki Dwuletnie kompleksowe badania nad sposobem zakładania plantacji pokrzywy zwyczajnej, wykazały przewagę uprawy tej rośliny z rozsady wyprodukowanej w wielodoniczkach, zarówno nad siewem jesiennym nasion bezpośrednio w pole jak i nad sadzeniem rozsady wyprodukowanej na rozsadniku, względnie ukorzenionych sadzonek wegetatywnych. Badania własne wykazały dużą przydatność uprawy jeżówki purpurowej z rozsady produkowanej w wielodoniczkach.
Obszary zastosowań wyników badań rolnictwo i leśnictwo
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5640 w tym dzisiaj: 24 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.708 sek