BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Optymalizacja nawożenia azotowego w aspekcie skażenia płodów rolnych i wód azotanami

Nazwa wydziału Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Tytuł pracy Optymalizacja nawożenia azotowego w aspekcie skażenia płodów rolnych i wód azotanami
Autorzy prof. dr hab. Zofia Spiak
Rok zakończenia 2004
Słowa kluczowe płody, azotowe, nawożenie, p-t, rolne, p-t
Wyniki badań W ramach realizowanej pracy prowadzone są ścisłe doświadczenia wegetacyjne oraz badania terenowe. W warunkach hali wegetacyjnej uprawiano w dwóch terminach pięć gatunków warzyw (sałata, rzodkiewka, szpinak, buraki ćwikłowe i mieszaninę traw). Analizowane rośliny nawożono azotem przy wzrastających dawkach. Oceniono plonowanie oraz gromadzenia się azotanów w różnych gatunkach roślin. Stwierdzono zróżnicowane plonowanie badanych roślin w zależności od formy i dawki zastosowanego nawozu azotowego.
Wnioski dla praktyki Zaobserwowano, że w miarę wzrostu dawki azotu plony uprawianych roślin maleją szczególnie na obiektach nawożonych najwyższymi dawkami. Najbardziej plonotwórczo na sałatę, buraki ćwikłowe i szpinak wpływał azotan wapnia, na rzodkiewkę saletra amonowa. Plony mieszanek traw zbierano siedmiokrotnie i stwierdzono obniżenie się ich plonowania w czasie
Obszary zastosowań wyników badań ochrona środowiska, rolnictwo i leśnictwo
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Nie

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4010 w tym dzisiaj: 101 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.913 sek