Optymalizacja nawożenia azotowego w aspekcie skażenia płodów rolnych i wód azotanami
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Optymalizacja nawożenia azotowego w aspekcie skażenia płodów rolnych i wód azotanami |
Autorzy |
prof. dr hab. Zofia Spiak |
Rok zakończenia |
2004 |
Słowa kluczowe |
płody, azotowe, nawożenie, p-t, rolne, p-t |
Wyniki badań |
W ramach realizowanej pracy prowadzone są ścisłe doświadczenia wegetacyjne oraz badania terenowe. W warunkach hali wegetacyjnej uprawiano w dwóch terminach pięć gatunków warzyw (sałata, rzodkiewka, szpinak, buraki ćwikłowe i mieszaninę traw). Analizowane rośliny nawożono azotem przy wzrastających dawkach. Oceniono plonowanie oraz gromadzenia się azotanów w różnych gatunkach roślin. Stwierdzono zróżnicowane plonowanie badanych roślin w zależności od formy i dawki zastosowanego nawozu azotowego. |
Wnioski dla praktyki |
Zaobserwowano, że w miarę wzrostu dawki azotu plony uprawianych roślin maleją szczególnie na obiektach nawożonych najwyższymi dawkami. Najbardziej plonotwórczo na sałatę, buraki ćwikłowe i szpinak wpływał azotan wapnia, na rzodkiewkę saletra amonowa.
Plony mieszanek traw zbierano siedmiokrotnie i stwierdzono obniżenie się ich plonowania w czasie
|
Obszary zastosowań wyników badań |
ochrona środowiska, rolnictwo i leśnictwo |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie