Sposób otrzymywania cystatyny z białka jaja
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania cystatyny z białka jaja |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Antoni Polanowski, dr Agata Sokołowska, dr Agnieszka Kubiak |
Rok zakończenia |
2007 |
Słowa kluczowe |
cystatyna, noz, białko, inhibitory |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy nowego, wydajnego sposobu wydzielenia czystej cystatyny z białka jaja lub z preparatu antymikrobiologicznego zawierającego mieszankę inhibitorów proteinaz tiolowych i serynowych oraz lizozymu otrzymanego z białka jaja, polegający na wybiórczej ekstrakcji substancji czynnej przy pomocy alkoholi jednowodorotlenowych, w kwaśnym zakresie pH, a następnie oczyszczaniu inhibitora. Cystatyna jest inhibitorem proteinaz cysteinowych. Może być stosowana w klinicznej terapii inhibitorowej. Jest substancją do produkcji leków antynowotworowych i przeciw paradontozie.
Uzyskany preparat może być wykorzystany do celów farmaceutycznych, szczególnie w leczeniu zakażeń bakteryjnych, grzybowych oraz wirusowych, jak również jako konserwant produktów spożywczych. Przeprowadzone badania utrwalania mięsa drobiowego z udziałem preparatu dowiodły wysokiej jego skuteczności. |
Wnioski dla praktyki |
Cystatyna w czystej postaci może być stosowana w opakowaniach bioaktywnych. Aktualnie realizowane badania potwierdzają jej właściwość antydrobnoustrojową i przydatność w nowej generacji opakowaniach. Najbardziej wysublimowaną możliwością zastosowania cystatyny jest jej wykorzystanie w układzie do pozaustrojowego oczyszczania krwi z patogennych enzymów |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie