BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania cystatyny z białka jaja

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania cystatyny z białka jaja
Autorzy prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Antoni Polanowski, dr Agata Sokołowska, dr Agnieszka Kubiak
Rok zakończenia 2007
Słowa kluczowe cystatyna, noz, białko, inhibitory
Wyniki badań Wynalazek dotyczy nowego, wydajnego sposobu wydzielenia czystej cystatyny z białka jaja lub z preparatu antymikrobiologicznego zawierającego mieszankę inhibitorów proteinaz tiolowych i serynowych oraz lizozymu otrzymanego z białka jaja, polegający na wybiórczej ekstrakcji substancji czynnej przy pomocy alkoholi jednowodorotlenowych, w kwaśnym zakresie pH, a następnie oczyszczaniu inhibitora. Cystatyna jest inhibitorem proteinaz cysteinowych. Może być stosowana w klinicznej terapii inhibitorowej. Jest substancją do produkcji leków antynowotworowych i przeciw paradontozie. Uzyskany preparat może być wykorzystany do celów farmaceutycznych, szczególnie w leczeniu zakażeń bakteryjnych, grzybowych oraz wirusowych, jak również jako konserwant produktów spożywczych. Przeprowadzone badania utrwalania mięsa drobiowego z udziałem preparatu dowiodły wysokiej jego skuteczności.
Wnioski dla praktyki Cystatyna w czystej postaci może być stosowana w opakowaniach bioaktywnych. Aktualnie realizowane badania potwierdzają jej właściwość antydrobnoustrojową i przydatność w nowej generacji opakowaniach. Najbardziej wysublimowaną możliwością zastosowania cystatyny jest jej wykorzystanie w układzie do pozaustrojowego oczyszczania krwi z patogennych enzymów
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5868 w tym dzisiaj: 17 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.764 sek