Sposób otrzymywania kwasu cytrynowego i erytrytolu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania kwasu cytrynowego i erytrytolu |
Autorzy |
dr inż. Anita Rywińska, prof. dr hab. inż. Waldemar Rymowicz |
Rok zakończenia |
2007 |
Słowa kluczowe |
cytrynowy, erytrytol, Yarrowia, lipolytica, Wratislavia, noz, kwas, K1 |
Wyniki badań |
Istotą wynalazku jest sposób jednoczesnego otrzymywania kwasu cytrynowego i erytrytolu /słodzik/ w podłożu produkcyjnym zawierającym glicerol, przy pomocy szczepu drożdży z gatunku Yarrowia lipolytica Wratislavia K1. Szczep Wratislavia K1 różni się od innych drożdży z gatunku Yarrowia lipolytica tym, że nie rośnie w podłożach zawierających octany i tłuszcze roślinne, jako źródło węgla. Rośnie on na zestalonym podłożu YM w postaci gładkich kolonii. Szczep Wratislavia K1 jest zdeponowany w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Sposób według wynalazku w porównaniu ze znanymi sposobami charakteryzuje się jednoczesną produkcją dużych ilości kwasu cytrynowego i erytrytolu. Ponadto dodawanie glicerolu porcjami w czasie procesu biosyntezy, znacznie zwiększa stężenie końcowe kwasu cytrynowego i erytrytolu w płynie pofermentacyjnym oraz znacznie obniża stężenie końcowe produktów ubocznych
|
Wnioski dla praktyki |
Sposób, według wynalazku, w porównaniu ze znanymi sposobami charakteryzuje się znacznie większą szybkością produkcji kwasu cytrynowego i wyższą wydajnością produktu.
Glicerolem jest glicerol techniczny .i/lub glicerol odpadowy z produkcji estrów etylowych i metylowych wyższych kwasów tłuszczowych.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie