BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania kwasu cytrynowego i erytrytolu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania kwasu cytrynowego i erytrytolu
Autorzy dr inż. Anita Rywińska, prof. dr hab. inż. Waldemar Rymowicz
Rok zakończenia 2007
Słowa kluczowe cytrynowy, erytrytol, Yarrowia, lipolytica, Wratislavia, noz, kwas, K1
Wyniki badań Istotą wynalazku jest sposób jednoczesnego otrzymywania kwasu cytrynowego i erytrytolu /słodzik/ w podłożu produkcyjnym zawierającym glicerol, przy pomocy szczepu drożdży z gatunku Yarrowia lipolytica Wratislavia K1. Szczep Wratislavia K1 różni się od innych drożdży z gatunku Yarrowia lipolytica tym, że nie rośnie w podłożach zawierających octany i tłuszcze roślinne, jako źródło węgla. Rośnie on na zestalonym podłożu YM w postaci gładkich kolonii. Szczep Wratislavia K1 jest zdeponowany w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Sposób według wynalazku w porównaniu ze znanymi sposobami charakteryzuje się jednoczesną produkcją dużych ilości kwasu cytrynowego i erytrytolu. Ponadto dodawanie glicerolu porcjami w czasie procesu biosyntezy, znacznie zwiększa stężenie końcowe kwasu cytrynowego i erytrytolu w płynie pofermentacyjnym oraz znacznie obniża stężenie końcowe produktów ubocznych
Wnioski dla praktyki Sposób, według wynalazku, w porównaniu ze znanymi sposobami charakteryzuje się znacznie większą szybkością produkcji kwasu cytrynowego i wyższą wydajnością produktu. Glicerolem jest glicerol techniczny .i/lub glicerol odpadowy z produkcji estrów etylowych i metylowych wyższych kwasów tłuszczowych.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5089 w tym dzisiaj: 52 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.323 sek