Sposób otrzymywania kwasu cytrynowego
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania kwasu cytrynowego |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Waldemar Rymowicz, dr inż. Anita Rywińska, prof. dr hab. Maria Wojtatowicz, dr inż. Barbara Żarowska, dr inż. Izabela Musiał, dr hab. Małgorzata Robak |
Rok zakończenia |
2007 |
Słowa kluczowe |
Wratislavia, lipolytica, Yarrowia, cytrynowy, kwas, noz, 1.31 |
Wyniki badań |
Sposób, według wynalazku polega na tym, że biosyntezę prowadzi się kulturą szczepu Wratislavia 1.31. Szczep Yarrowia lipolytica Wratislavia 1.31 produkuje kwas cytrynowy z glicerolu technicznego i glicerolu odpadowego z produkcji biodiesla osiągając wysokie stężenie końcowe kwasu cytrynowego w zakresie od 80 do 200 g/l i z wydajnością od 0,6 do 0,75 g/g.
Szczep Wratislavia 1.31 jest mutantem szczepu Yarrowia lipolytica A-101. Szczep Wratislavia 1.31 różni się od innych drożdzy z gatunku Yarrowia lipolytica tym, że nie rośnie w podłożach zawierających octany i tłuszcze roślinne. jako źródło węgla. Rośnie on na zestalonym podłożu YM w postaci szorstkich kolonii. Szczep Wratislavia 1.31 jest zdeponowany w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
|
Wnioski dla praktyki |
Sposób, według wynalazku, w porównaniu ze znanymi sposobami charakteryzuje się znacznie większą szybkością produkcji kwasu cytrynowego i wyższą wydajnością produktu. Ponadto dodawanie glicerolu porcjami w czasie procesu biosyntezy, znacznie skraca czas procesu biosyntezy, zwiększa stężenie końcowe kwasu cytrynowego w płynie pofermentacyjnym oraz znacznie obniża stężenie końcowe produktów ubocznych takich jak kwas izocytrynowy i poliole.
Jako produkt uboczny pozostaje: 1- 2,5 g/l kwasu izocytrynowego, poniżej 0,5 g/l polioli oraz 10-25 g/l suchej biomasy drożdży.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie