Sposób biochemicznej modyfikacji skrobi
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób biochemicznej modyfikacji skrobi |
Autorzy |
dr inż. Tomasz Boruczkowski, dr inż. Hanna Boruczkowska, prof. dr hab. Wacław Leszczyński |
Rok zakończenia |
2007 |
Słowa kluczowe |
skrobia, noz, enzymy |
Wyniki badań |
Dzięki zastosowaniu enzymów reakcje modyfikacji skrobi mogą przebiegać w niższych temperaturach, są wyjątkowo specyficzne i precyzyjne, gdyż enzymy najczęściej działają na konkretne typy wiązań chemicznych, mogą przebiegać w środowisku nietoksycznym i przy udziale nietoksycznych substratów |
Wnioski dla praktyki |
W wyniku zastosowanej reakcji, według wynalazku uzyskano ester skrobi i kwasu oleinowego. Uzyskany ester charakteryzuje się dużą hydrofobowością i prawdopodobnie może być zastosowany jako surowiec do produkcji tworzyw biodegradowalnych |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie