BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób biochemicznej modyfikacji skrobi

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób biochemicznej modyfikacji skrobi
Autorzy dr inż. Tomasz Boruczkowski, dr inż. Hanna Boruczkowska, prof. dr hab. Wacław Leszczyński
Rok zakończenia 2007
Słowa kluczowe skrobia, noz, enzymy
Wyniki badań Dzięki zastosowaniu enzymów reakcje modyfikacji skrobi mogą przebiegać w niższych temperaturach, są wyjątkowo specyficzne i precyzyjne, gdyż enzymy najczęściej działają na konkretne typy wiązań chemicznych, mogą przebiegać w środowisku nietoksycznym i przy udziale nietoksycznych substratów
Wnioski dla praktyki W wyniku zastosowanej reakcji, według wynalazku uzyskano ester skrobi i kwasu oleinowego. Uzyskany ester charakteryzuje się dużą hydrofobowością i prawdopodobnie może być zastosowany jako surowiec do produkcji tworzyw biodegradowalnych
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5506 w tym dzisiaj: 30 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.757 sek