Nowe metody usuwania gorzkich kwasów z poekstrakcyjnych odpadów chmielowych w celu zastosowania ich jako składników paszy
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowe metody usuwania gorzkich kwasów z poekstrakcyjnych odpadów chmielowych w celu zastosowania ich jako składników paszy |
Autorzy |
dr Agnieszka Bartmańska, dr inż. Wanda Mączka, dr hab. inż. Ewa Huszcza, dr inż. Mirosław Anioł, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Anna Żołnierczyk |
Rok zakończenia |
2006 |
Słowa kluczowe |
humolony, noz, odpady, chmielowe, pasza, lupolony, kwasy |
Wyniki badań |
Opracowane metody przystosowania poekstrakcyjnego odpadu chmielowego dla potrzeb paszowych polegają na usunięciu gorzkich kwasów bądź za pomocą dodatkowej ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi takimi jak: etanol, 1-propanol, 2-propanol i ich mieszanin z pentanem, heksanem i heptanem bądź poprzez ich rozkład za pomocą mikroorganizmów. Ekstrakcja badanymi rozpuszczalnikami prowadzi do zmniejszenia zawartości gorzkich kwasów w wychmielinach poniżej 0,01 %, wymagane Normą Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szczególnie nowatorska jest metoda polegająca na usuwaniu gorzkich kwasów, na drodze ich mikrobiologicznych przekształceń za pomocą kultur grzybów strzępkowych a przede wszystkim drożdży paszowych.
Obie metody pozwalają przekształcić dotychczasowy odpad w produkt o wartości handlowej. Zaletami opracowanych metod jest mała kosztochłonność oraz to, że są mało nasycone w chemikalia, a więc są bezpieczne dla środowiska. |
Wnioski dla praktyki |
Opracowane metody umożliwiają przekształcenie produktu będącego dotychczas uciążliwym odpadem w pełnowartościowy składnik mieszanek paszowych. Oczekujemy, że tymi metodami detoksykacji wychmielin zainteresują się zakłady produkujące ekstrakt chmielowy, używany w produkcji piwa. |
Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia, ochrona środowiska, rolnictwo i leśnictwo |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie