BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania preparatu o właściwościach antymikrobiologicznych z białka jajka kurzego

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania preparatu o właściwościach antymikrobiologicznych z białka jajka kurzego
Autorzy dr Agata Sokołowska, prof. dr hab. Antoni Polanowski, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, dr Agnieszka Kubiak
Rok zakończenia 2007
Słowa kluczowe białko, jajo, lizozym, proteinazy, tiolowe, noz, serynowe
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania preparatu wykazującego właściwości zarówno bakteriobójcze/bakteriostatyczne jak i grzybobójcze, w którym czynnikiem aktywnym preparatu jest mieszanka lizozymu oraz inhibitorów proteinaz tiolowych i serynowych wydzielona z białka jaja, zwłaszcza kurzego, polegający na wybiórczej ekstrakcji substancji czynnych przy pomocy alkoholi jednowodorotlenowych, korzystnie etanolu, w kwaśnym zakresie pH.
Wnioski dla praktyki Powszechnie wiadomo, że proteinazy to bardzo liczna i zróżnicowana grupa enzymów powszechnie występujących zarówno w organizmach wyższych, jak i w mikroorganizmach i wirusach. Pełnią one kluczową rolę w wielu podstawowych procesach fizjologicznych. Ich aktywność nie ogranicza się jednak wyłącznie do funkcji regulatorowych ale również decyduje o wirulentności wielu patogennych mikroorganizmów ludzi i zwierząt. Z uwagi na znaczenie w patologii oraz gospodarce enzymy proteolityczne, a wśród nich proteinazy sulfhydrylowe oraz serynowe są przedmiotem szczególnego zainteresowania zarówno klinicystów jak i technologów żywności. Kolejnym białkiem o aktywności bakteriocydnej jest lizozym hamujący wzrost zarówno Gram-dodatnich, jak i niektórych Gram-ujemnych bakterii i z tego powodu powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako konserwant żywności, jak i w przemyśle farmaceutycznym. Wymienione powyżej substancje o aktywnościach bakteriocydnych obecne są w białku jaja.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5649 w tym dzisiaj: 33 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.655 sek