Sposób otrzymywania preparatu o właściwościach antymikrobiologicznych z białka jajka kurzego
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania preparatu o właściwościach antymikrobiologicznych z białka jajka kurzego |
Autorzy |
dr Agata Sokołowska, prof. dr hab. Antoni Polanowski, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, dr Agnieszka Kubiak |
Rok zakończenia |
2007 |
Słowa kluczowe |
białko, jajo, lizozym, proteinazy, tiolowe, noz, serynowe |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania preparatu wykazującego właściwości zarówno bakteriobójcze/bakteriostatyczne jak i grzybobójcze, w którym czynnikiem aktywnym preparatu jest mieszanka lizozymu oraz inhibitorów proteinaz tiolowych i serynowych wydzielona z białka jaja, zwłaszcza kurzego, polegający na wybiórczej ekstrakcji substancji czynnych przy pomocy alkoholi jednowodorotlenowych, korzystnie etanolu, w kwaśnym zakresie pH. |
Wnioski dla praktyki |
Powszechnie wiadomo, że proteinazy to bardzo liczna i zróżnicowana grupa enzymów powszechnie występujących zarówno w organizmach wyższych, jak i w mikroorganizmach i wirusach. Pełnią one kluczową rolę w wielu podstawowych procesach fizjologicznych. Ich aktywność nie ogranicza się jednak wyłącznie do funkcji regulatorowych ale również decyduje o wirulentności wielu patogennych mikroorganizmów ludzi i zwierząt. Z uwagi na znaczenie w patologii oraz gospodarce enzymy proteolityczne, a wśród nich proteinazy sulfhydrylowe oraz serynowe są przedmiotem szczególnego zainteresowania zarówno klinicystów jak i technologów żywności.
Kolejnym białkiem o aktywności bakteriocydnej jest lizozym hamujący wzrost zarówno Gram-dodatnich, jak i niektórych Gram-ujemnych bakterii i z tego powodu powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako konserwant żywności, jak i w przemyśle farmaceutycznym. Wymienione powyżej substancje o aktywnościach bakteriocydnych obecne są w białku jaja. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie