BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Naturalny preparat bakterio- i grzybobójczy do kontaktu z żywnością

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Naturalny preparat bakterio- i grzybobójczy do kontaktu z żywnością
Autorzy dr Jacek Leonkiewicz, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Antoni Polanowski, dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk, prof. dr hab. Maciej Siewiński
Rok zakończenia 2007
Słowa kluczowe owoinhibitor, lizozym, białk, jajo, noz, owomukoid
Wyniki badań Badania przeprowadzone nad zastosowaniem lizozymu i cystatyny jako wypełniaczy w powłokach ochronnych stosowanych w opakowaniu żywności wykazały ich działanie antydrobnoustrojowe. Ponadto, na podstawie wyników badań nad mieszaniną aktywnych składników białka jaja wraz z octanem sodu a także urotropiną, stwierdzono dużą skuteczność antybakteryjną tych związków. W innych badaniach wykazano działania bakteriostatyczne i bakteriobójcze przy zastosowaniu urotropiny oraz urotropiny z octanem sodu
Wnioski dla praktyki Zasadnicze substancje preparatu z uwagi na ich odzysk z białka jaja oraz ich ostateczna koncentracja w preparacie nie mogą stanowić zagrożenia przy kontakcie z żywnością. Pozostałe substancje będące czynnikami stabilizującymi i synergistycznymi, tj. E262(i) oraz E239 znajdują się na liście dodatków do żywności. Liczne badania prowadzone nad biologicznie aktywnymi substancjami białka jaja, zwłaszcza lizozymem i cystatyną wykazały ich silne działanie bójcze wobec bakterii, pleśni i drożdży. Lizozym jest powszechnie stosowany w przemyśle żywnościowym jako naturalny konserwant, szczególne znaczenie ma rola lizozymu w produkcji serów twardych, dojrzewających.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4964 w tym dzisiaj: 31 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.996 sek