Naturalny preparat bakterio- i grzybobójczy do kontaktu z żywnością
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Naturalny preparat bakterio- i grzybobójczy do kontaktu z żywnością |
Autorzy |
dr Jacek Leonkiewicz, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. Antoni Polanowski, dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk, prof. dr hab. Maciej Siewiński |
Rok zakończenia |
2007 |
Słowa kluczowe |
owoinhibitor, lizozym, białk, jajo, noz, owomukoid |
Wyniki badań |
Badania przeprowadzone nad zastosowaniem lizozymu i cystatyny jako wypełniaczy w powłokach ochronnych stosowanych w opakowaniu żywności wykazały ich działanie antydrobnoustrojowe. Ponadto, na podstawie wyników badań nad mieszaniną aktywnych składników białka jaja wraz z octanem sodu a także urotropiną, stwierdzono dużą skuteczność antybakteryjną tych związków. W innych badaniach wykazano działania bakteriostatyczne i bakteriobójcze przy zastosowaniu urotropiny oraz urotropiny z octanem sodu |
Wnioski dla praktyki |
Zasadnicze substancje preparatu z uwagi na ich odzysk z białka jaja oraz ich ostateczna koncentracja w preparacie nie mogą stanowić zagrożenia przy kontakcie z żywnością. Pozostałe substancje będące czynnikami stabilizującymi i synergistycznymi, tj. E262(i) oraz E239 znajdują się na liście dodatków do żywności. Liczne badania prowadzone nad biologicznie aktywnymi substancjami białka jaja, zwłaszcza lizozymem i cystatyną wykazały ich silne działanie bójcze wobec bakterii, pleśni i drożdży. Lizozym jest powszechnie stosowany w przemyśle żywnościowym jako naturalny konserwant, szczególne znaczenie ma rola lizozymu w produkcji serów twardych, dojrzewających. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie