Sposób wytwarzania 4,2'- dihydroksydihydrochalkonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania 4,2'- dihydroksydihydrochalkonu |
Autorzy |
dr hab. inż. Jadwiga Dmochowska-Gładysz, dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow |
Rok zakończenia |
2007 |
Słowa kluczowe |
hydroksylacja, flawonoidy, dihydroksydihydrochalkon, Penicillium, chermesinum, noz, 113 |
Wyniki badań |
Będący przedmiotem wynalazku 4,2'-dihydroksydihydrochalkon może być stosowany np. w wieloskładnikowych środkach słodzących. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4,2'-dihydro-ksydihydrochalkonu jako jedynego produktu reakcji z wydajnością 54,7%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnego, z dostępnego, taniego substratu. |
Wnioski dla praktyki |
Związek ten może znaleźć zastosowanie jako naturalny, niskoenergetyczny środek słodzący zwłaszcza dla diabetyków i dzieci. |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie