BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania 4,2'- dihydroksydihydrochalkonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania 4,2'- dihydroksydihydrochalkonu
Autorzy dr hab. inż. Jadwiga Dmochowska-Gładysz, dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Rok zakończenia 2007
Słowa kluczowe hydroksylacja, flawonoidy, dihydroksydihydrochalkon, Penicillium, chermesinum, noz, 113
Wyniki badań Będący przedmiotem wynalazku 4,2'-dihydroksydihydrochalkon może być stosowany np. w wieloskładnikowych środkach słodzących. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4,2'-dihydro-ksydihydrochalkonu jako jedynego produktu reakcji z wydajnością 54,7%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnego, z dostępnego, taniego substratu.
Wnioski dla praktyki Związek ten może znaleźć zastosowanie jako naturalny, niskoenergetyczny środek słodzący zwłaszcza dla diabetyków i dzieci.
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5537 w tym dzisiaj: 16 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.578 sek