Sposób wytwarzania testolaktonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania testolaktonu |
Autorzy |
dr Anna Szpineter, dr hab. inż. Teresa Kołek, dr Alina Świzdor |
Rok zakończenia |
2007 |
Słowa kluczowe |
testolakton, aromataza, adrogeny, estrogeny, Penicillium, noz, lilacinum |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania testolaktonu, na drodze mikrobiologicznej. Związek ten jako inhibitor aromatazy, może być wykorzystany w blokowaniu konwersji androgenów do estrogenów. Znany jest proces biotransformacji progesteronu do testolaktonu przy pomocy kultury grzyba Aspergillus oryzae, z wydajnością 37 %.
Istota wynalazku polega na tym, że utlenianie substratu, którym jest testosteron o wzorze 1, do laktonu, o wzorze 2, prowadzi się przy pomocy kultury szczepu grzyba z gatunku Penicillium lilacinum .
W wyniku postępowania zgodnie z wynalazkiem, wskutek działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba strzępkowego Penicillium lilacinum, następuje utlenienie substratu do laktonu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem, przez ekstrakcję chloroformem. |
Wnioski dla praktyki |
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie testolaktonu, jako głównego produktu reakcji, z 95 % wydajnością. Związek ten może znaleźć zastosowanie przy blokowaniu konwersji androgenów do estrogenów. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie