BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania testolaktonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania testolaktonu
Autorzy dr Anna Szpineter, dr hab. inż. Teresa Kołek, dr Alina Świzdor
Rok zakończenia 2007
Słowa kluczowe testolakton, aromataza, adrogeny, estrogeny, Penicillium, noz, lilacinum
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania testolaktonu, na drodze mikrobiologicznej. Związek ten jako inhibitor aromatazy, może być wykorzystany w blokowaniu konwersji androgenów do estrogenów. Znany jest proces biotransformacji progesteronu do testolaktonu przy pomocy kultury grzyba Aspergillus oryzae, z wydajnością 37 %. Istota wynalazku polega na tym, że utlenianie substratu, którym jest testosteron o wzorze 1, do laktonu, o wzorze 2, prowadzi się przy pomocy kultury szczepu grzyba z gatunku Penicillium lilacinum . W wyniku postępowania zgodnie z wynalazkiem, wskutek działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba strzępkowego Penicillium lilacinum, następuje utlenienie substratu do laktonu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem, przez ekstrakcję chloroformem.
Wnioski dla praktyki Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie testolaktonu, jako głównego produktu reakcji, z 95 % wydajnością. Związek ten może znaleźć zastosowanie przy blokowaniu konwersji androgenów do estrogenów.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5371 w tym dzisiaj: 94 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.583 sek