BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Chrupki ziemniaczane

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Chrupki ziemniaczane
Autorzy dr hab. inż. Agnieszka Kita, dr hab. inż. Anna Pęksa, dr inż. Artur Gryszkin
Rok zakończenia 2008
Słowa kluczowe grys, skrobia, chrupki, siemie, lniane, noz, kaszka
Wyniki badań Istotą wynalazku są chrupki ziemniaczane, których mieszanka wyjściowa zawiera skrobię ziemniaczaną, grys ziemniaczany, kaszkę kukurydzianą, a dodatkiem są wytłoki z siemienia lnianego Zastosowanie wytłoków lnianych o korzystnych cechach funkcjonalnych, do tego typu wyrobów, ze względu na bardzo korzystny skład błonnika i białka lnianego, nie tylko zwiększa ich wartość odżywczą, ale też wywiera korzystny wpływ na cechy organoleptyczne i funkcjonale chrupek.
Wnioski dla praktyki Otrzymane chrupki charakteryzują się typowym ziemniaczanym smakiem i aromatem, kruchą i delikatną teksturą, a także nieznacznie zmniejszonym stopniem ekspansji, w stosunku do chrupek bez dodatku wytłoków z siemienia lnianego.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5888 w tym dzisiaj: 37 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.397 sek