Chrupki ziemniaczane
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Chrupki ziemniaczane |
Autorzy |
dr hab. inż. Agnieszka Kita, dr hab. inż. Anna Pęksa, dr inż. Artur Gryszkin |
Rok zakończenia |
2008 |
Słowa kluczowe |
grys, skrobia, chrupki, siemie, lniane, noz, kaszka |
Wyniki badań |
Istotą wynalazku są chrupki ziemniaczane, których mieszanka wyjściowa zawiera skrobię ziemniaczaną, grys ziemniaczany, kaszkę kukurydzianą, a dodatkiem są wytłoki z siemienia lnianego
Zastosowanie wytłoków lnianych o korzystnych cechach funkcjonalnych, do tego typu wyrobów, ze względu na bardzo korzystny skład błonnika i białka lnianego, nie tylko zwiększa ich wartość odżywczą, ale też wywiera korzystny wpływ na cechy organoleptyczne i funkcjonale chrupek.
|
Wnioski dla praktyki |
Otrzymane chrupki charakteryzują się typowym ziemniaczanym smakiem i aromatem, kruchą i delikatną teksturą, a także nieznacznie zmniejszonym stopniem ekspansji, w stosunku do chrupek bez dodatku wytłoków z siemienia lnianego.
|
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie