Ekstrudowane chrupki kukurydziane
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Ekstrudowane chrupki kukurydziane |
Autorzy |
dr inż. Tomasz Zięba, dr hab. inż. Agnieszka Kita, dr inż. Elżbieta Rytel |
Rok zakończenia |
2008 |
Słowa kluczowe |
kaszka, chrupki, noz, siemie, lniane |
Wyniki badań |
Istotą wynalazku są ekstrudowane chrupki kukurydziane zawierające kaszkę kukurydzianą z dodatkiem rozdrobnionych wytłoków, uzyskanych w wyniku tłoczenia oleju lnianego na zimno.
Zastosowanie wytłoków z siemienia lnianego, uzyskanych jako produkt odpadowy przy produkcji oleju lnianego tłoczonego na zimno, wzbogaciło chrupki w cenny żywieniowo błonnik, białko, lignany, kwas ?-linolenowy oraz witaminy i składniki mineralne. Otrzymane chrupki charakteryzują się typowym kukurydzianym smakiem i zapachem z delikatnie wyczuwalnym aromatem orzechowym. |
Wnioski dla praktyki |
Produkcja chrupek kukurydzianych typu ?collet? z dodatkiem wytłoków lnianych istotnie polepszyła ich konsystencję i wygląd w porównaniu z chrupkami bez dodatków. |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie