BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Ekstrudowane chrupki kukurydziane

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Ekstrudowane chrupki kukurydziane
Autorzy dr inż. Tomasz Zięba, dr hab. inż. Agnieszka Kita, dr inż. Elżbieta Rytel
Rok zakończenia 2008
Słowa kluczowe kaszka, chrupki, noz, siemie, lniane
Wyniki badań Istotą wynalazku są ekstrudowane chrupki kukurydziane zawierające kaszkę kukurydzianą z dodatkiem rozdrobnionych wytłoków, uzyskanych w wyniku tłoczenia oleju lnianego na zimno. Zastosowanie wytłoków z siemienia lnianego, uzyskanych jako produkt odpadowy przy produkcji oleju lnianego tłoczonego na zimno, wzbogaciło chrupki w cenny żywieniowo błonnik, białko, lignany, kwas ?-linolenowy oraz witaminy i składniki mineralne. Otrzymane chrupki charakteryzują się typowym kukurydzianym smakiem i zapachem z delikatnie wyczuwalnym aromatem orzechowym.
Wnioski dla praktyki Produkcja chrupek kukurydzianych typu ?collet? z dodatkiem wytłoków lnianych istotnie polepszyła ich konsystencję i wygląd w porównaniu z chrupkami bez dodatków.
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 6252 w tym dzisiaj: 2 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.228 sek