Sposób otrzymywania erytrytolu
| Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
| Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania erytrytolu |
| Autorzy |
dr inż. Anita Rywińska, prof. dr hab. inż. Waldemar Rymowicz |
| Rok zakończenia |
2008 |
| Słowa kluczowe |
lipolytica, noz, Yarrowia, drożdże, erytrytol, Wratislavia |
| Wyniki badań |
Sposób według wynalazku, w porównaniu ze znanymi sposobami, charakteryzuje się wysoką wydajnością erytrytolu:(0,4-0,55 g/g) na glicerolu technicznym i glicerolu odpadowym z produkcji biodiesla. Ponadto, dodawanie glicerolu w sposób ciągły, w czasie procesu biosyntezy, znacznie zwiększa stężenie końcowe erytrytolu w płynie pofermentacyjnym. Szczep Yarrowia lipolytica Wratislavia K1 charakteryzuje się również tym, że jest niewrażliwy na wysokie stężenia soli, zawartych w odpadowym glicerolu i produkuje niskie ilości ubocznych produktów, np. mannitolu. |
| Wnioski dla praktyki |
Otrzymywanie erytrytolu, drogą biosyntezy z wykorzystaniem szczepu drożdży Yarrowia lipolytica Wratislavia K1, odbywa się w podłożu produkcyjnym zawierającym glicerol, zwłaszcza glicerol techniczny i/lub glicerol odpadowy z produkcji biopaliw. |
| Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie