BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania erytrytolu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania erytrytolu
Autorzy dr inż. Anita Rywińska, prof. dr hab. inż. Waldemar Rymowicz
Rok zakończenia 2008
Słowa kluczowe lipolytica, noz, Yarrowia, drożdże, erytrytol, Wratislavia
Wyniki badań Sposób według wynalazku, w porównaniu ze znanymi sposobami, charakteryzuje się wysoką wydajnością erytrytolu:(0,4-0,55 g/g) na glicerolu technicznym i glicerolu odpadowym z produkcji biodiesla. Ponadto, dodawanie glicerolu w sposób ciągły, w czasie procesu biosyntezy, znacznie zwiększa stężenie końcowe erytrytolu w płynie pofermentacyjnym. Szczep Yarrowia lipolytica Wratislavia K1 charakteryzuje się również tym, że jest niewrażliwy na wysokie stężenia soli, zawartych w odpadowym glicerolu i produkuje niskie ilości ubocznych produktów, np. mannitolu.
Wnioski dla praktyki Otrzymywanie erytrytolu, drogą biosyntezy z wykorzystaniem szczepu drożdży Yarrowia lipolytica Wratislavia K1, odbywa się w podłożu produkcyjnym zawierającym glicerol, zwłaszcza glicerol techniczny i/lub glicerol odpadowy z produkcji biopaliw.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5729 w tym dzisiaj: 10 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.224 sek