BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania przeciwutleniającego preparatu peptydowego z hydrolizatów białek jaj, zwłaszcza kurzych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania przeciwutleniającego preparatu peptydowego z hydrolizatów białek jaj, zwłaszcza kurzych
Autorzy prof. dr hab. Antoni Polanowski, mgr inż. Aleksandra Graszkiewicz, dr inż. Monika Żelazko, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia 2008
Słowa kluczowe peptydowy, preparat, hydroliza, noz, enzymatyczna, białko
Wyniki badań Zaletą sposobu według wynalazku jest to, że opiera się on na wykorzystaniu materiału ubocznego w postaci osadu, zawierającego w swym składzie głównie albuminę i konalbuminę, w różnych proporcjach ilościowych, otrzymanego w procesie izolacji lizozymu i cystatyny z białka jaja kurzego. Ponadto, jest to tania, prosta i wydajna metoda produkcji peptydów, które mogą znaleźć zastosowanie jako substancje przeciwutleniające w żywności i być alternatywą dla syntetycznych przeciwutleniaczy, które mogą wykazywać ujemny wpływ na zdrowie człowieka.
Wnioski dla praktyki Hydrolizaty białek żółtka jaja, dzięki między innymi zdolnościom inaktywacji wolnych rodników oraz ochronnemu działaniu w procesach oksydacji kwasu linolowego, z powodzeniem zastosowano jako naturalne przeciwutleniacze w mielonym mięsie, zarówno wołowym, jak i z tuńczyka oraz w produkcji wyrobów cukierniczych, zawierających kwas linolowy
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5779 w tym dzisiaj: 60 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.48 sek