Sposób otrzymywania przeciwutleniającego preparatu peptydowego z hydrolizatów białek jaj, zwłaszcza kurzych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania przeciwutleniającego preparatu peptydowego z hydrolizatów białek jaj, zwłaszcza kurzych |
Autorzy |
prof. dr hab. Antoni Polanowski, mgr inż. Aleksandra Graszkiewicz, dr inż. Monika Żelazko, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka |
Rok zakończenia |
2008 |
Słowa kluczowe |
peptydowy, preparat, hydroliza, noz, enzymatyczna, białko |
Wyniki badań |
Zaletą sposobu według wynalazku jest to, że opiera się on na wykorzystaniu materiału ubocznego w postaci osadu, zawierającego w swym składzie głównie albuminę i konalbuminę, w różnych proporcjach ilościowych, otrzymanego w procesie izolacji lizozymu i cystatyny z białka jaja kurzego. Ponadto, jest to tania, prosta i wydajna metoda produkcji peptydów, które mogą znaleźć zastosowanie jako substancje przeciwutleniające w żywności i być alternatywą dla syntetycznych przeciwutleniaczy, które mogą wykazywać ujemny wpływ na zdrowie człowieka. |
Wnioski dla praktyki |
Hydrolizaty białek żółtka jaja, dzięki między innymi zdolnościom inaktywacji wolnych rodników oraz ochronnemu działaniu w procesach oksydacji kwasu linolowego, z powodzeniem zastosowano jako naturalne przeciwutleniacze w mielonym mięsie, zarówno wołowym, jak i z tuńczyka oraz w produkcji wyrobów cukierniczych, zawierających kwas linolowy |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie