Sposób wydzielenia fosfolipidów otrzymywanych z żółtek jaj, zwłaszcza kurzych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wydzielenia fosfolipidów otrzymywanych z żółtek jaj, zwłaszcza kurzych |
Autorzy |
dr inż. Anna Chojancka, dr inż. Witold Gładkowski, dr Bartłomiej Pisarski, mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk |
Rok zakończenia |
2008 |
Słowa kluczowe |
fosfolipidy, noz, żółtko, liofilizacja |
Wyniki badań |
Zaletą wynalazku jest wyeliminowanie wody z układu poprzez liofilizację, przez co zapobiega tworzeniu się emulsji w trakcje ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi, co znacznie ułatwia proces izolowania. Wynalazek charakteryzuje się wysokim odzyskiem fosfolipidów z surowca (10,3%) oraz bardzo dobrym stopniem czystości końcowego produktu (97% zawartości frakcji fosfolipidów). Zaletą wynalazku jest też niewielkie zużycie rozpuszczalników oraz możliwość łatwego i wydajnego ich odzysku. |
Wnioski dla praktyki |
Sposób według wynalazku jest łatwy do zastosowania w skali półtechnicznej, technicznej i przemysłowej. Pozostałości po usunięciu fosfolipidów, głównie białkowe, również nadają się do innych procesów technologicznych. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie