BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wydzielenia fosfolipidów otrzymywanych z żółtek jaj, zwłaszcza kurzych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wydzielenia fosfolipidów otrzymywanych z żółtek jaj, zwłaszcza kurzych
Autorzy dr inż. Anna Chojancka, dr inż. Witold Gładkowski, dr Bartłomiej Pisarski, mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia 2008
Słowa kluczowe fosfolipidy, noz, żółtko, liofilizacja
Wyniki badań Zaletą wynalazku jest wyeliminowanie wody z układu poprzez liofilizację, przez co zapobiega tworzeniu się emulsji w trakcje ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi, co znacznie ułatwia proces izolowania. Wynalazek charakteryzuje się wysokim odzyskiem fosfolipidów z surowca (10,3%) oraz bardzo dobrym stopniem czystości końcowego produktu (97% zawartości frakcji fosfolipidów). Zaletą wynalazku jest też niewielkie zużycie rozpuszczalników oraz możliwość łatwego i wydajnego ich odzysku.
Wnioski dla praktyki Sposób według wynalazku jest łatwy do zastosowania w skali półtechnicznej, technicznej i przemysłowej. Pozostałości po usunięciu fosfolipidów, głównie białkowe, również nadają się do innych procesów technologicznych.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5823 w tym dzisiaj: 104 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.711 sek