BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania 4’-O-β-D-glukozylo-2’,4-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylochalkonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania 4’-O-β-D-glukozylo-2’,4-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylochalkonu
Autorzy mgr inż. Tomasz Tronina, dr Agnieszka Bartmańska, dr hab. inż. Ewa Huszcza
Rok zakończenia 2008
Słowa kluczowe glauca, Absidia, ksantohumol, biotransformacja, Absidia, noz, coerulea
Wyniki badań Wynalazek dotyczy mikrobiologicznego sposobu wytwarzania 4’-O-β-D-glukozylo-2’,4-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylochalkonu z substratu, którym jest ksantohumol. Istota wynalazku polega na tym, że substrat poddaje się biotransformacji kulturą grzybów z gatunków Absidia coerulea albo Absidia glauca. Korzystnie jest, gdy reakcję prowadzi się wodnymi kulturami grzybów, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 285-313 K. Postępując zgodnie z wynalazkami, w wyniku działania układów enzymatycznych zawartych w żywych komórkach kultur Absidia coerulea albo Absidia glauca, następują reakcje glukozydacji. Uzyskane w ten sposób identyczne produkty wydziela się z wodnych kultur w/w mikroorganizmów, znanymi sposobami, przez ekstrakcję octanem etylu.
Wnioski dla praktyki Zasadniczą zaletą wynalazków jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-glukozylo-2’,4-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylochalkonu, jako głównego produktu reakcji, z wydajnością od 18,3 do 24,2%. Związek ten jest biologicznie czynny i może służyć jako antyoksydant.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5751 w tym dzisiaj: 32 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.912 sek