Sposób wytwarzania 4’-O-β-D-glukozylo-2’,4-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylochalkonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania 4’-O-β-D-glukozylo-2’,4-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylochalkonu |
Autorzy |
mgr inż. Tomasz Tronina, dr Agnieszka Bartmańska, dr hab. inż. Ewa Huszcza |
Rok zakończenia |
2008 |
Słowa kluczowe |
glauca, Absidia, ksantohumol, biotransformacja, Absidia, noz, coerulea |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy mikrobiologicznego sposobu wytwarzania 4’-O-β-D-glukozylo-2’,4-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylochalkonu z substratu, którym jest ksantohumol. Istota wynalazku polega na tym, że substrat poddaje się biotransformacji kulturą grzybów z gatunków Absidia coerulea albo Absidia glauca.
Korzystnie jest, gdy reakcję prowadzi się wodnymi kulturami grzybów, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 285-313 K.
Postępując zgodnie z wynalazkami, w wyniku działania układów enzymatycznych zawartych w żywych komórkach kultur Absidia coerulea albo Absidia glauca, następują reakcje glukozydacji. Uzyskane w ten sposób identyczne produkty wydziela się z wodnych kultur w/w mikroorganizmów, znanymi sposobami, przez ekstrakcję octanem etylu. |
Wnioski dla praktyki |
Zasadniczą zaletą wynalazków jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-glukozylo-2’,4-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylochalkonu, jako głównego produktu reakcji, z wydajnością od 18,3 do 24,2%.
Związek ten jest biologicznie czynny i może służyć jako antyoksydant. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie