Nowy 7-O-b-D-4'''-metoksyglukopiranozyd izoksantohumolu i sposób jego wytwarzania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Nowy 7-O-b-D-4'''-metoksyglukopiranozyd izoksantohumolu i sposób jego wytwarzania |
Autorzy |
mgr inż. Tomasz Tronina, dr hab. inż. Ewa Huszcza, dr Agnieszka Bartmańska |
Rok zakończenia |
2008 |
Słowa kluczowe |
izoksantohumol, biotransformacja, Beauveria, noz, AM278, bassiana |
Wyniki badań |
Istota wynalazku polega na tym, że substrat, którym jest izoksantohumol, poddaje się biotransformacji kulturą szczepu z gatunku Beauveria bassiana AM278. Korzystnie jest, gdy reakcję prowadzi się kulturą wodną, przy ciągłym mieszaniu reagentów w ciemności i w temperaturze 283-313 K.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymywanie, w łagodnych warunkach, 7-O-b-D-4'''-metoksyglukopiranozydu izoksantohumolu, jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 40-60 %.
|
Wnioski dla praktyki |
Glikozylacja flawonoidów zwiększa ich hydrofilowość, co można wykorzystać podczas produkcji rozpuszczalnych w wodzie nutraceutyków. Związek ten jest potencjalnym materiałem wyjściowym dla dalszych strukturalnych modyfikacji, które mogą być użyteczne w produkcji aktywniejszych związków n.p. antyoksydantów. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie