BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Nowy 7-O-b-D-4'''-metoksyglukopiranozyd izoksantohumolu i sposób jego wytwarzania

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Nowy 7-O-b-D-4'''-metoksyglukopiranozyd izoksantohumolu i sposób jego wytwarzania
Autorzy mgr inż. Tomasz Tronina, dr hab. inż. Ewa Huszcza, dr Agnieszka Bartmańska
Rok zakończenia 2008
Słowa kluczowe izoksantohumol, biotransformacja, Beauveria, noz, AM278, bassiana
Wyniki badań Istota wynalazku polega na tym, że substrat, którym jest izoksantohumol, poddaje się biotransformacji kulturą szczepu z gatunku Beauveria bassiana AM278. Korzystnie jest, gdy reakcję prowadzi się kulturą wodną, przy ciągłym mieszaniu reagentów w ciemności i w temperaturze 283-313 K. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymywanie, w łagodnych warunkach, 7-O-b-D-4'''-metoksyglukopiranozydu izoksantohumolu, jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 40-60 %.
Wnioski dla praktyki Glikozylacja flawonoidów zwiększa ich hydrofilowość, co można wykorzystać podczas produkcji rozpuszczalnych w wodzie nutraceutyków. Związek ten jest potencjalnym materiałem wyjściowym dla dalszych strukturalnych modyfikacji, które mogą być użyteczne w produkcji aktywniejszych związków n.p. antyoksydantów.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 3978 w tym dzisiaj: 69 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.232 sek