BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Dodatek paszowy

Nazwa wydziału Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt
Tytuł pracy Dodatek paszowy
Autorzy dr inż. Wiesława Walisiewicz-Niedbalska, dr inż. Robert Bodkowski, prof. dr hab. inż. Bożena Patkowska-Sokoła, Stanisław Tronina
Rok zakończenia 2008
Słowa kluczowe pasza, izomeryzacja, izomery, kwasu, bihz, linolowego
Wyniki badań Istotą wynalazku jest dodatek paszowy, który oprócz znanych składników mineralnych lub naturalnych zawierających związki humusowe lub mieszaninę tych składników, które stosuje się jako nośniki, zawiera w przeliczeniu na masę całkowitą, 15-25% masowych mieszaniny kwasów tłuszczowych, otrzymanej w procesie izomeryzacji oleju roślinnego lub mieszaniny olejów roślinnych, zawierającej bioaktywne sprzężone izomery kwasu linolowego: 9c,11t w ilości 26-32% masowych, 10t,12c w ilości 28-34% masowych, 11c,13t w ilości 2,5-5% masowych, kwas linolowy i inne izomery tego kwasu w ilości 4-13% masowych. Pozostałość stanowią nieaktywne kwasy tłuszczowe nienasycone i nasycone.
Wnioski dla praktyki Dodatek paszowy według wynalazku powoduje zmniejszenie masy tkanki tłuszczowej u zwierząt przy stałej masie całkowitej oraz spadek zawartości tłuszczu w mleku. Dodatek paszowy powoduje także zwiększenie zawartości bioaktywnych izomerów kwasu linolowego oraz kwasu wakcenowego, o działaniu antynowotworowym, w tłuszczu mlecznym i tkankowym przeżuwaczy. Dodatek ten wpływa również korzystnie na smakowitość paszy, co przejawia się w bardzo chętnym wyjadaniu jej przez zwierzęta.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, rolnictwo i leśnictwo
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5804 w tym dzisiaj: 85 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.683 sek