BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania fosfolipidów

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania fosfolipidów
Autorzy prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, dr Bartłomiej Pisarski, dr inż. Anna Chojnacka, mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz, dr inż. Witold Gładkowski, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia 2009
Słowa kluczowe liofilizacja, noz, żółtka, fosfolipidy
Wyniki badań Podstawową zaletą nowego sposobu otrzymywania wynalazku jest otrzymanie frakcji fosfolipidowej o bardzo wysokiej czystości (powyżej 97%). Korzyścią wynalazku spośród dotychczasowych rozwiązań jest także usunięcie wody z układu w wyniku prostego procesu liofilizacji, co zmniejsza rozpuszczalność fosfolipidów w acetonie, ogranicza ich straty podczas procesu odtłuszczania i zwiększa czystość otrzymanych ekstraktów. Skrócony jest także czas ekstrakcji i uproszczony tok oczyszczania poprzez zastosowanie procesu precypitacji w układzie heksan-aceton, bezpośrednio po wyekstrahowaniu fosfolipidów alkoholem.
Wnioski dla praktyki Fosfolipidy, których dominującym składnikiem jest fosfatydylocholina, , mogą mieć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym ze względu na zawartość biologicznie aktywnych kwasów tłuszczowych z rodziny NNKT oraz choliny. Może być on również wykorzystany w przemyśle spożywczym jako emulgatory, stabilizatory emulsji oraz antyutleniacze. Są one też stosowane. w procesie produkcji pieczywa jako środek zapobiegający czerstwieniu a także przy produkcji czekolady jako dodatek zmniejszający lepkość i przeciwdziałający krystalizacji sacharozy.
Obszary zastosowań wyników badań chemia, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5820 w tym dzisiaj: 101 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.379 sek