Sposób otrzymywania fosfolipidów
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania fosfolipidów |
Autorzy |
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, dr Bartłomiej Pisarski, dr inż. Anna Chojnacka, mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz, dr inż. Witold Gładkowski, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka |
Rok zakończenia |
2009 |
Słowa kluczowe |
liofilizacja, noz, żółtka, fosfolipidy |
Wyniki badań |
Podstawową zaletą nowego sposobu otrzymywania wynalazku jest otrzymanie frakcji fosfolipidowej o bardzo wysokiej czystości (powyżej 97%). Korzyścią wynalazku spośród dotychczasowych rozwiązań jest także usunięcie wody z układu w wyniku prostego procesu liofilizacji, co zmniejsza rozpuszczalność fosfolipidów w acetonie, ogranicza ich straty podczas procesu odtłuszczania i zwiększa czystość otrzymanych ekstraktów. Skrócony jest także czas ekstrakcji i uproszczony tok oczyszczania poprzez zastosowanie procesu precypitacji w układzie heksan-aceton, bezpośrednio po wyekstrahowaniu fosfolipidów alkoholem. |
Wnioski dla praktyki |
Fosfolipidy, których dominującym składnikiem jest fosfatydylocholina, , mogą mieć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym ze względu na zawartość biologicznie aktywnych kwasów tłuszczowych z rodziny NNKT oraz choliny. Może być on również wykorzystany w przemyśle spożywczym jako emulgatory, stabilizatory emulsji oraz antyutleniacze. Są one też stosowane. w procesie produkcji pieczywa jako środek zapobiegający czerstwieniu a także przy produkcji czekolady jako dodatek zmniejszający lepkość i przeciwdziałający krystalizacji sacharozy. |
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie