BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposoby odwadniania drożdży

Nazwa wydziału Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Tytuł pracy Sposoby odwadniania drożdży
Autorzy dr inż. Marta Pasławska
Rok zakończenia 2009
Słowa kluczowe anabioza, p-t, drożdże
Wyniki badań Zaletą wynalazków jest możliwość uzyskania w krótkim czasie suszu drożdży o wilgotności 6%, przy zachowaniu przeżywalności komórek na poziomie 81-85% oraz siłą pędną wynoszącą 160-205 minut.
Wnioski dla praktyki Sposoby odwadniania będące przedmiotem wynalazków, zapewniają przeprowadzenie komórek drożdży w stan anabiozy przy zachowaniu wysokiej aktywności enzymatycznej odwadnianej populacji. Odwadnianie mikrofalowe, zapewniające dobrą jakość suszonych produktów, daje możliwość dodatkowej ochrony związków chemicznych występujących w żywności, przed destruktywnym wpływem wysokiej temperatury oraz ciśnienia.
Obszary zastosowań wyników badań żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 20 w tym dzisiaj: 20 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.749 sek