Sposoby odwadniania drożdży
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Sposoby odwadniania drożdży |
Autorzy |
dr inż. Marta Pasławska |
Rok zakończenia |
2009 |
Słowa kluczowe |
anabioza, p-t, drożdże |
Wyniki badań |
Zaletą wynalazków jest możliwość uzyskania w krótkim czasie suszu drożdży o wilgotności 6%, przy zachowaniu przeżywalności komórek na poziomie 81-85% oraz siłą pędną wynoszącą 160-205 minut. |
Wnioski dla praktyki |
Sposoby odwadniania będące przedmiotem wynalazków, zapewniają przeprowadzenie komórek drożdży w stan anabiozy przy zachowaniu wysokiej aktywności enzymatycznej odwadnianej populacji. Odwadnianie mikrofalowe, zapewniające dobrą jakość suszonych produktów, daje możliwość dodatkowej ochrony związków chemicznych występujących w żywności, przed destruktywnym wpływem wysokiej temperatury oraz ciśnienia. |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie